Dossier

Voedselinnovaties

De afgelopen eeuw heeft zich een revolutie voltrokken die zijn weerga niet kent en die de levens van miljarden mensen definitief heeft veranderd. In steeds meer landen groeien mensen op die niet weten wat honger is, omdat ze op elke moment van de dag, de week, de maand en het jaar alle voedingsmiddelen kunnen krijgen die ze maar wensen: zuivelproducten, vlees, groenten, fruit, frisdranken en snoep. Ons eten is ook betaalbaar, gezond en veilig.

Het is een revolutie geweest die te danken is aan voortdurende – op onderzoek, kennis en opleiding – gebaseerde innovaties. Nederland was een van de revolutionairen van het eerste uur en Wageningen UR heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. We behoren in ons land tot de wereldtop op het gebied van de kennis over voeding en voedselproductie. Dat vergeten we als we langs de rijk gevulde kraampjes op de markt lopen of zoeken in de volle schappen in de supermarkten.

In dit dossier vindt u een greep uit de belangrijkste ingrijpende vernieuwingen op het gebied van de productie van voedsel waar Wageningen UR in de afgelopen decennia nauw bij betrokken is geweest. En nog steeds ís. Want deze vernieuwingen moeten doorgaan, willen wij in 2050 wereldwijd 9 miljard mensen van voldoende en veilig voedsel voorzien.

Wageningse voedselinnovaties

Landbouw op zee

Een zeewierakker ter grootte van Nederland kan voldoende eiwitten leveren voor bijna heel Europa. Wierproductie zou zelfs midden op de Atlantische Oceaan kunnen, zonder de natuur in de weg te zitten. Lees meer

Duurzaam zeewier telen
Duurzaam zeewier telen

Vol vitamines

Tomaten kunnen extra vitamine C bevatten als ze extra licht krijgen door ze met LEDs bij te lichten tijdens het groeiproces. Lees meer

Tomaten met extra vitamine C dankzij LED-belichting
Tomaten met extra vitamine C dankzij LED-belichting

Een ideale toekomst zonder vlees?

Wageningen UR heeft een technologie ontwikkeld waarmee vezelachtige structuren gevormd kunnen worden. Deze vezelachtige structuren kunnen geschikt zijn voor het maken van een nieuwe generatie vleesvervangers. Lees meer

Productie van nieuwe generatie vleesvervangers met Shear Cell technologie
Productie van nieuwe generatie vleesvervangers met Shear Cell technologie

Het gewas van de toekomst?

Eindproducten uit algen zoals biokerosine, bulkchemicaliën, verf en coatings en diverse biopolymeren en hun hulpstoffen zijn opbrengsten waaraan behoefte is. Daarbij dient vooraf een keuze gemaakt te worden, zodat er niet een restant uit de productieketen rendementsloos overblijft. Lees meer

Duurzame algenteelt krijgt vaste voet aan de grond
Duurzame algenteelt krijgt vaste voet aan de grond

Weet wat je eet?

Wageningse onderzoekers ontwikkelden een test die biologische koffie van reguliere kan onderscheiden. Zij analyseerden daartoe het karakteristieke patroon van vluchtige stoffen van de koffie en vergeleken die met andere koffiesoorten. Lees meer

Aantoonbaar zuivere koffie
Aantoonbaar zuivere koffie

Smaakmakers

Innovatiecentrum Smaak is een platform voor innovaties in het verbeteren van smaak en verhogen van gezonde inhoudsstoffen van groenten en fruit. Lees meer

Innovatie- en Demonstratie Centrum (IDC) Smaak
Innovatie- en Demonstratie Centrum (IDC) Smaak

Insemineren voor meer melk

De eerste lammetjes zijn geboren die verwekt zijn met kunstmatige inseminatie volgens de “Noorse methode”. Deze lammeren zouden moeten uitgroeien tot ooien met een hogere melkproductie en betere uiers. Lees meer

Eerste met KI verwekte lammeren geboren in fokkerijproef met melkschapen
Eerste met KI verwekte lammeren geboren in fokkerijproef met melkschapen

Bewaren

Hoe blijven producten lekker smaken als de houdbaarheidsdatum verlengd wordt? Of nog lekkerder dan het al was, maar toch voldoende houdbaar? Food & Biobased Research ontwikkelt praktisch toepasbare oplossingen waarmee bedrijven in de versketen aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Lees meer

Lekker, langer houdbaar
Lekker, langer houdbaar

Techniek test kwaliteit

Of vis uit de supermarkt nog vers is, zie je niet aan de buitenkant. Promovenda Jenneke Heising werkt aan verpakkingen met een ingebouwde neus die je smartphone al in de winkel vertelt hoe vers de vis is. Lees meer

Visverpakking met ingebouwde neus
Visverpakking met ingebouwde neus

Veelzijdige zuivel

Een lang houdbare zuiveldrank tegen leeftijdsgerelateerde oogziekte macula degeneratie. Dat kan door eidooier te verrijken met carotenoïden en omega-3 vetzuren en dit vertalen naar een lang houdbare zuiveldrank. Lees meer

Productontwikkeling: MacuView, functionele zuiveldrank in poedervorm
Productontwikkeling: MacuView, functionele zuiveldrank in poedervorm

Dromen van een maakbare natuur

Het veredelen van een nieuw uienras kost nu nog twaalf tot 16 jaar, bedrijven denken dat kennis van de DNA-sequentie het veredelen met een factor twee kan versnellen. Lees meer

Eerste versie uiengenoom klaar
Eerste versie uiengenoom klaar

3D food

Een stoel in vorm van schimmeldraden en ook met schimmeldraden en paddenstoelen door- en begroeid.  Bij de ontwikkeling van de MyceliumChair werkte kunstenaar Klarenbeek onder andere samen met paddenstoelen-onderzoekers van Wageningen UR. Lees meer

Paddenstoelen-stoel
Paddenstoelen-stoel

Eiwitbron op pootjes

Insecten eten is niet alleen spannend, gezond of lekker, maar bijna onvermijdelijk. De manier waarop we momenteel vlees en ander voedsel produceren, is het grootste obstakel voor een duurzame samenleving. Lees meer

Het Insectenkookboek geeft culinaire richting aan duurzaam eten van de toekomst
Het Insectenkookboek geeft culinaire richting aan duurzaam eten van de toekomst