Lezing

Leniger Lecture 2017

Het Leniger Bruin Kühn Fonds organiseert op donderdag 11 mei een lezing getiteld BIOREFINERY FOR FOOD. Vanaf 14.30 uur houden vier sprekers een presentatie over dit thema onder de bezielende leiding van de dagvoorzitter Remko Boom. De middag wordt afgesloten met een drankje waarbij er gelegenheid is om informeel na te praten.
Het Leniger Bruin Kühn Fonds stimuleert excellent onderwijs en innovatief onderzoek in de levensmiddelentechnologie en voedselveiligheid.

Georganiseerd door Universiteitsfonds Wageningen
Datum

do 11 mei 2017 14:30 tot en met 17:00

Locatie Orion, gebouwnummer 103
Bronland 1
103
6708WH
Wageningen
0317 48 87 77
Programma
14.30 uur Angelica Tamayo Green leaf biorefining, towards functional food ingredients
15.00 uur Wim Mulder Proteins for Food, Feed and Biobased Applications, Biorefining of protein containing biomass
15.30 uur Pauze met thee & koffie
16.00 uur Charis Galanakis Commercialized applications in food waste recovery
16.30 uur Ronald Visschers 15 Years of biorefinery: Main learnings (tbc)
17.00 uur Netwerkborrel

De dag zal worden voorgezeten door Remko Boom.

De voertaal van de lezing is Engels.

Aanmelden kan door te mailen naar ufw@wur.nl.

Voorgaande Leniger Lectures

Samenvatting lezing Wim Mulder

Within the circular BioEconomy, and specifically, due to the increasing world population, protein containing biomass has to be efficiently used. By the biorefinery of biomass, a portfolio of human food and animal feed, but also biobased products
ingredients are created. Depending on the type of crops and proteins, separation and further valorisation another interesting potential valorisation strategy.

The aim of this presentation is to provide an overview of protein containing crops, types of proteins and their current applications, and market potentials for both food, feed and non-food/feed technical applications. This will be illustrated by the biorefinery of mico algae and seaweed.

CV Wim Mulder

Wim Mulder (M.S., University of Groningen) is a research scientist with a background in polymer chemistry. He has twenty years of experience in protein research. Recent research projects focus on biorefinery concepts, such as the isolation, characterization and valorisation of proteins in side streams of several industrial processes.