WURtalks - Allergie: een nieuwe volksziekte?

Iedereen kent wel iemand met een allergie; meestal hooikoorts, soms astma, maar steeds vaker ook voedselallergie. Naast voedselallergie bestaat er ook voedselintolerantie, zoals coeliakie (glutenintolerantie). Een pseudoallergie waarbij de reacties sterk op een allergie lijken maar het onderliggende mechanisme anders is. De laatste jaren zijn de inzichten in het immuunsysteem en de vele interacties met de voeding sterk toegenomen. Teacher of the year 2014 Huub Savelkoul en Ingrid van der Meer zullen je hier deze avond meer over vertellen.

Georganiseerd door Wageningen University & Research

ma 24 april 2017 19:30 tot en met 21:30

Locatie CineMec Ede

Voedselallergie: hoe kom je er vanaf?

Prof.dr.ir. Huub Savelkoul van Allergie Consortium Wageningen en Wageningen University & Research

Allergische reacties treden vaak al op bij baby’s maar ook steeds meer bij schoolgaande kinderen en pubers. Soms groei je over deze allergie heen, soms blijft de allergie het hele verdere leven bestaan. Behandeling van allergische patiënten bestaat vaak uitsluitend uit het vermijden van het allergeen of behandeling van de allergische symptomen met medicijnen. Deze mensen moeten dus hun levensstijl aanpassen aan hun allergie. Zijn er al manieren ontwikkeld om mensen met een voedselallergie te genezen?

Gluten: vriend of vijand?

Dr. Ingrid van der Meer van Wageningen Plant Research

Coeliakie of glutenintolerantie is een voeding-gerelateerde immuunziekte, veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie op gluten. Gluten zijn bepaalde eiwitten die voorkomen in graankorrels van tarwe, rogge en gerst, en ze worden steeds meer in een breed scala aan voedingsmiddelen gebruikt vanwege hun bijzondere eigenschappen. Ongeveer 1-3% van de bevolking heeft coeliakie. Een levenslang glutenvrij dieet is tot nu toe de enige oplossing. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die melden dat ze overgevoelig zijn voor tarweproducten en gluten terwijl ze niet de symptomen van coeliakie vertonen. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van deze ‘tarwe-gevoeligheid’. Zijn gluten en tarwe nu ‘slecht’ voor alle consumenten of alleen voor patiënten met coeliakie?

Kaartjes kosten 4,50 EUR inclusief 1 drankje