lotusbloem biomimicry natuuronderzoek

Dossier

Biomimicry

Biomimicry gaat over het vertalen van de kennis van de natuur naar innovaties. Door inspiratie op te doen in de natuur kunnen we leren van een systeem dat al eeuwenlang ervaring heeft op het gebied van veerkracht, adaptiviteit en efficiency. Deze lessen kunnen vertaald worden naar innovaties op het gebied van producten, organisatievormen en processen. De natuur zoekt continue naar nieuwe balansvormen en reageert actief op veranderingen. Biomimicry gaat over het leren van natuurlijke functies, modellen, systemen en strategieën en deze te vertalen naar praktische toepassingen voor innovatie. Het is belangrijk om hierbij de hele keten in beeld te brengen, in plaats van de losse schakels. Deze geïntegreerde benadering is gebaseerd op het feit dat in de natuur alles met elkaar verbonden en in balans is.

Op het gebied van proces en organisatie wordt de natuurlijke veerkracht gezien als belangrijk aspect voor het ontwikkelen van gezonde businessmodellen, die economisch en kwalitatief gunstige effecten hebben. Het gaat om de natuur als inspiratie voor het transformeren van processen en het ontwikkelen van transitie op het gebied van organisatie.

Wageningen University & Research is dé expert op het gebied van natuurlijke processen, systemen en functies. Door deze kennis te vertalen naar, en te verbinden aan hedendaagse vraagstukken, kunnen we werken aan duurzame innovaties die bijdragen aan de kwaliteit van leven.

Biomimicry is nog niet erg bekend bij de gemiddelde Nederlander. Toch zijn er al heel wat innovatieve voorbeelden te vinden, waarbij lessen van de natuur een belangrijke rol hebben gespeeld op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid. Tijd om de lessen van de natuur breder uit te dragen.

Publicaties

Meer lezen

Onderzoeksresultaten

Overig

Met Nature Meets Design werkt Alterra Wageningen University & Research aan het op innovatieve wijze toepassen van onze kennis van de natuur voor duurzame innovaties en werken we samen met verschillende partners om slimmer samen te werken met de natuur. Nature Meets Design gaat om het inspireren en organiseren van een uitdagende natuurbeleving.

Activiteiten Nature Meets Design