Dossier

DNA sequencing

DNA sequencing is de bepaling van de volgorde van de bouwstenen (‘bases’) van genetisch materiaal. Nieuwe technieken zorgen ervoor dat DNA-sequenties steeds sneller opgehelderd worden. Waren het tien jaar geleden nog vooral modelorganismen waar het genoom van werd beschreven, de laatste jaren zijn de erfelijke gegevens van steeds meer gewassen en productiedieren gepubliceerd.

Korte geschiedenis van sequencing

1976 Bacteriofaag MS2

Het virus dat de bacterie E. coli belaagt, was het eerste organisme waarvan de volledigeDNA-volgorde werd bepaald. Dankzijouderwets handwerk in het laboratorium.

1996 Bakkersgist

Het eerste organisme met een celkern waarvan de volledige sequentie werd gepubliceerd.

2000 Zandraket (Arabidopsis thaliana)

De favoriete modelplant voor plantenbiologen. Wordt nog steeds uitgebreidbestudeerd om de functie van genen inplanten te achterhalen.

2002 Rijst

Het eerste voedselgewas. Werd snel gesequencet omdat het een grootvoedselgewas is met een relatief eenvoudig genoom.

2003 Mens

Het Human Genome Project publiceert een sequentie van het menselijk genoom die voor 99 procent correct zou zijn. Een conceptversie werd al in 2000 gepresenteerddoor president Bill Clinton.

2004 Kip

De eerste vogel. De Wageningse hoogleraar Martien Groenen was één vande auteurs van de Nature-publicatie.

2012 Varken

Het enige genoom dat werd gepubliceerd met een Wageningse onderzoeker als eerste auteur, wederom Martien Groenen.

2012 Tomaat

Het belangrijkste gewas voor de Nederlandse veredelingsbedrijven. Het Nederlandse deel van het onderzoek isgrotendeels verricht onder de vlag van hetCBSG (Centre for BioSystems Genomics).

Meer informatie

Projecten


Expertisegebieden