Fipronil - de kip en het ei

Dossier

Fipronil - de kip en het ei

Vogelmijt, ook wel bloedluis genoemd, is de belangrijkste plaag in de legpluimveesector. Beheersing van vogelmijt bij legpluimvee is noodzakelijk omdat deze plaag aanzienlijke schade aanricht in de pluimveehouderij en de gezondheid en het welzijn van mens en dier aantast. Wageningen University & Research onderzoekt al jaren de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor het bestrijden van deze plaag.

In eieren van Nederlandse pluimveebedrijven heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) het insecticide Fipronil aangetroffen. Fipronil is een stof die gebruikt wordt in diergeneesmiddelen tegen vlooien, mijten en teken bij honden en katten. Fipronil mag echter niet gebruikt worden bij dieren die worden ingezet voor de voedselketen. De NVWA vroeg het RIKILT, instituut voor de voedselveiligheid, eieren te analyseren.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Bron: Resource

Wat is een vogelmijt / bloedluis (plaag)?

De vogelmijt Dermanyssus gallinae (ook wel bloedluis genoemd) is een parasiet van minder dan één millimeter groot dat, bij grote aantallen, grote effecten en gevolgen heeft op de gezondheid en het welzijn van mens en dier.

  • Is de meest voorkomende parasiet bij leghennen in Europa.
  • Kost de Europese legpluimveehouders waarschijnlijk € 130 miljoen per jaar (economische getallen uit 2004), maar tegenwoordig naar verwachting meer. 
  • Is een plaag die ook voorkomt bij sierpluimvee en -vogels, vee en huisdieren en kan bij de mens tot allergische reacties leiden.
  • Beheersing is nog belangrijker bij koppel met onbehandelde hennen.

Lees meer over vogelmijt / bloedluis.

Wat zijn de gevolgen van vogelmijt?

Waarom is een vogelmijtplaag moeilijk te beheersen?

Monique Mul, onderzoeker diergezondheid bij Wageningen Livestock Research: ‘Met de bestrijdingsmiddelen die contact moeten hebben met de vogelmijt om effectief te zijn, bereik je maar een klein deel van de populatie. De mijt verstopt zich namelijk in gaten en kieren waar het middel niet bijkomt. Eens in de twee, drie dagen komt een deel van de populatie in het donker hooguit twee uur tevoorschijn om bloed te tappen bij de hen. Bovendien hebben de huidige middelen een korte werkingstijd om residuen te voorkomen. Vandaag sprayen biedt geen garantie dat het na vijf dagen nog werkt op de mijt zelf.’ Tot slot ontwikkelen de mijten razendsnel resistentie.

Zijn er mogelijkheden om een vogelmijtplaag te voorkomen?

Voor het bestrijden van de vogelmijt zijn weinig middelen voorhanden die een langdurig effect hebben. Van een aantal middelen die toegepast worden, ontbreekt de kennis over de effectiviteit. Het belangrijkste blijven preventieve maatregelen en populatie onderdrukkende maatregelen om de populatie te voorkomen of zo laag mogelijk te houden. Een combinatie van middelen, maatregelen en methoden is het meest effectief. Elke pluimveehouder heeft drie mogelijkheden om een vogelmijtplaag te voorkomen;

  1. de introductie en verspreiding van vogelmijt voorkomen;
  2. de populatiegroei vertragen of
  3. de levenscyclus onderbreken door het sturen van het leefgebied van de vogelmijt (schuilplaatsen verminderen, minder optimale temperaturen), het nemen van hygiënemaatregelen zoals het gebruikmaken van een stofzuiger of een hoge druk (stoom)reiniger en hitte behandelingen van de stal of door het toepassen van bestrijdingsmethoden.

Bestaat er een duurzame methode om vogelmijt te beheersen?

IPM (geïntegreerde plaagbeheersing) is een methode om een vogelmijt / bloedluisbesmetting gestructureerd aan te pakken. Met een geïntegreerde aanpak wordt bedoeld dat je alle mogelijkheden en methoden toepast om de groei van een vogelmijtpopulatie te voorkomen en te beperken. Een chemische (synthetische) bestrijding wordt alleen als laatste redmiddel toegepast. Binnenkort volgt er een publicatie van IPM voor vogelmijt / bloedluis; alle 8 stappen zijn ingevuld door onderzoekers samen met pluimveehouders.