Genomics Wageningen UR

Dossier

Genomics: onderzoek en toepassingen

Genomics is een verzamelbegrip voor een breed spectrum van onderzoekstechnieken die gebruikt worden om inzicht te krijgen in de opbouw en de werking van het erfelijk materiaal van planten, dieren en micro-organismen. De onderzoekers van Wageningen University & Research die zich bezig houden met genomics richten zich vooral op het interpreteren van data over de DNA-volgorde en het omzetten naar praktische toepassingen.

 • Wat is genomics? Genomics is een verzamelbegrip voor een breed spectrum van onderzoekstechnieken die gebruikt worden om inzicht te krijgen in de opbouw en de werking van het erfelijk materiaal van planten, dieren en micro-organismen.
  Lees meer
 • Genomics successen uit het verleden Wageningse onderzoekers speelden een belangrijke rol bij het sequencen van het DNA van een aantal belangrijke organismen. De DNA-volgorde van modelplant Arabidopsis, tomaat en aardappel zijn voor een belangrijk deel bepaald in Wageningen.
  Lees meer
 • 650000 genetische verschillen op één vierkante centimeter Prof. dr. Martien Groenen van de leerstoelgroep Fokkerij en Genetica, heeft samen met het bedrijf Affymetrix een chip ontwikkelt die in één keer 650000 plekken op het DNA van een varken in kaart brengt. Hij verwacht dat vooral onderzoekers die genetische verschillen tussen varkens willen begrijpen, geholpen zijn met de nauwkeurige meetmethode.
  Lees meer
 • Samen werken aan het reuzengenoom van ui Wageningse onderzoekers presenteren in januari de eerste versie van het genoom van de ui. Het veredelen van een nieuwe uiensoort duurt nu nog zestien jaar. Dankzij de kennis van de DNA-sequentie zal dat makkelijker worden.
  Lees meer
 • 1100 stieren in één databank De complete DNA volgorde van 1147 stieren is bekend. Onderzoekers denken met de gegevens sneller te kunnen bepalen welke stieren geschikt zijn voor het fokken van bijvoorbeeld koeien die meer melk produceren, of juist minder broeikasgas.
  Lees meer
 • Wageningen Omics Facility DNA, RNA, eiwitten, metabolieten en complete cellen samen in één infrastructuur. De Wageningen Genomics Facility heeft een brede range aan services en technologieën.
  Lees meer
 • Resistente aardappelen veel sneller op te sporen Kennis van het genoom van Phytophthora maakt het mogelijk om veel sneller te zoeken naar aardappelplanten die resistent zijn tegen de ziekteverwekker. Onderzoekers gebruiken daarbij niet de ziekteverwekker, maar bacteriën met een stukje DNA van Phytophthora.
  Lees meer
 • Kunstkoe Bertha boert voor betrouwbare genetische gegevens Bertha ziet er niet uit als een koe, maar ze boert wel als een echte. Ze levert daarmee informatie die het mogelijk maakt om de genen in kaart te brengen die de methaanuitstoot bepalen. Dit biedt waardevolle informatie voor fokkers.
  Lees meer
 • De lenige chromosomen van schimmels Veel schimmels doen niet aan seks. Plantenziektekundige Bart Thomma ontdekte dat de schimmel Verticilium ondanks zijn celibataire bestaan toch heel flexibel om kan gaan met zijn genen.
  Lees meer
 • Genen vertellen welke vezels gezond zijn Bepaalde vezels hebben aangetoond effecten te hebben op verschillende gezondheidsaspecten, waaronder cholesterol verlaging. Er zijn veel aanwijzingen dat vezels ook een gunstig effect op het immuun systeem hebben, maar keihard is dat bewijs nog niet. Jurriaan Mes en zijn team onderzoeken de genen van darmcellen om beter te begrijpen hoe vezels werken.
  Lees meer
 • Genenbank bereidt zich voor op de grote datavloed Het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) werkt aan een nieuw zoeksysteem dat plantenveredelaars in staat stelt om snel de juiste genen te vinden in de enorme collectie van de genenbank.
  Lees meer
 • Complete genetische code van virussen en bacteriën Het onderzoek naar diergezondheid levert ons heel veel data op. We kunnen bijvoorbeeld snel de complete genetische code van virussen en bacteriën bepalen. Het wordt pas echt interessant als deze nieuwe data worden gecombineerd met bestaande data.
  Complete genetische code van virussen en bacteriën
  Lees meer