Dossier Handelsverdragen. Handelsakkoorden of handelsovereenkomsten zijn bindende afspraken die landen of internationale organisaties met elkaar afsluiten, zoals het nu actuele TIPP.

Dossier

Handelsverdragen

Handelsakkoorden of handelsovereenkomsten zijn bindende afspraken die landen of internationale organisaties met elkaar afsluiten, zoals de toekomstige afspraken met het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de Brexit.

Het doel is het bevorderen van de handel tussen de deelnemende landen of groepen landen. Op het moment dat eerdere afspraken tussentijds worden geëvalueerd of nieuwe afspraken worden gemaakt, is het noodzakelijk voor de onderhandelingen te weten wat de effecten van bepaalde beslissingen zullen zijn op de agrofoodsector.

Wageningen University & Research, en met name het Wageningen Economic Research, geeft gedetailleerde inzichten van te verwachten uitkomsten voor de verschillende sectoren en voedselgroepen door verscheidene scenario’s door te rekenen. Zo kan op basis van feiten de beste beslissing worden gemaakt. Andere voorbeelden zijn de TTIP, EU-Morocco Association Agreement en de EU-Mercosur trade agreement.

Publicaties