Dossier Malaria

Dossier

Malaria

Wetenschappers van Wageningen University & Research ontwikkelen strategieën voor malariabestrijding via onderzoek naar de verspreider (de malariamug) en naar de ziekteverwekker (eencellige parasiet).

Malaria wordt veroorzaakt door eencellige parasieten van het geslacht Plasmodium dat tot de Sporozoa behoort. De parasiet wordt op mensen overgebracht door malariamuggen. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 429.000 mensen in 2015 aan de infectieziekte malaria overleden, waarvan bijna 70% Afrikaanse kinderen jonger dan 5 jaar. 20% van de kindersterfte in Afrika kan worden toegeschreven aan malaria.

Het woord malaria is afgeleid van het Italiaans voor 'slechte lucht', mala aria, en heeft betrekking op de overheersende geur in moerassen. Voordat de plasmodium-parasiet ontdekt werd, schreef men de ziekte toe aan de lucht in moerasgebieden en werd de ziekte ook wel moeraskoorts genoemd.

Nieuws:

Muggenval

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben ruim 4000 muggenvallen geïnstalleerd bij alle woningen op het Keniaanse eiland Rusinga, op de Wereldmalariadag in 2013. Dit wass het startsein voor een 4 jaar durende campagne om malaria op het eiland volledig uit te roeien, zonder gebruik te maken van insecticiden. > Lees meer

Projecten

Profielwerkstuk over Malaria:

Lees meer in de Dossiers: