Muggen

Dossier

Muggen

In dit dossier vindt u nieuws, achtergronden en resultaten van onderzoek aan muggen. Muggen heb je in vele soorten en maten. Wageningen University & Research doet onderzoek naar al deze type muggen. Waar en hoe leven de diverse soorten muggen, komen er nieuwe soorten bij, welke gevaren brengen ze met zich mee, hoe monitor je ze effectief en wat kun je doen aan bestrijding van muggen?

Levenscyclus

Als de ideale leefomstandigheden van muggen bekend zijn, kun je nagaan hoe ze zich verspreiden. Er is veel bekend over muggen die ziekten overbrengen bij dieren zoals het West Nile virus bij paarden of het Schmallenbergvirus bij koeien of schapen. Ook hebben Wageningse onderzoekers onderzoek gedaan naar kraamkamers voor muggen, zoals gierkelders en naar gastheervoorkeuren van muggen.

Risico's

Wat zijn de risico’s voor mens en dier van een muggenplaag? Niet alleen het aantal muggen is belangrijk bij een muggenplaag maar ook het percentage muggen dat ziekten kan overbrengen.

In kaart brengen

Door muggen te vangen met muggenvallen en door ze te monitoren zijn eventuele uitbraken in kaart te brengen. Voor gebieden kunnen muggenverwachtingen worden afgegeven.

Bestrijding

Vooral naar de bestrijding van Malaria is veel onderzoek gedaan. Wageningse onderzoekers stellen dat de Malariabestrijding veel kan leren van de plaagbestrijding in de landbouw.


Stand van de wetenschap

De verspreiding van (vector)ziekten is het meest effectief als de ziekteverwekker wordt overgedragen door muggen met een specifieke voorkeur voor een gastheer. Veel virussen of parasieten overleven namelijk alleen in één soort. Een voorbeeld hiervan is malaria. Muggenpopulaties zonder voorkeur (verreweg de meeste soorten) zullen minder snel uitsterven, maar zijn minder effectief in het verspreiden van ziekten.

Het overzichtsartikel 'Gastheervoorkeur van muggen' beschrijft de huidige stand van de wetenschap op dit gebied.Rond het huis zijn veel plekjes te vinden waar muggen hun eitjes kunnen leggen.
Rond het huis zijn veel plekjes te vinden waar muggen hun eitjes kunnen leggen.

Nieuws: