Peulvruchten

Dossier

Peulvruchten

Vlinderbloemige gewassen als bonen, pinda en soja leveren niet alleen eetbare delen, maar hebben ook de eigenschap dat ze stikstof uit de lucht kunnen binnenhalen en vastleggen in de grond dankzij de hulp van de stikstofbindende bacterie Rhizobium. Daardoor verbetert de vruchtbaarheid van de bodem. Peulvruchten zijn uitermate gezond en uitstekend als vleesvervanger. Wageningen University & Research doet in binnen- en buitenland onderzoek naar de teelt van vlinderbloemigen.

Projecten

N2Africa
Wageningen University & Research werkt samen met internationale onderzoeks- en ontwikkelingsorganisaties om de stikstofvastlegging in de Afrikaanse landbouw te verbeteren in het project N2Africa. De start van dit project is in 2009 mede gefinancierd door de Bill and Melinda Gates Foundation. Eind 2013 heeft de stichting 18,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de tweede fase van het project.

Nedersoja
In Nederland kan ook op biologische wijze soja worden geteeld. Omdat soja in zijn eigen stikstofbehoefte kan voorzien is het gewas interessant voor biologische bedrijven.

Meer projecten

Nieuws

Radio en tv