Quinoa in Wageningen

Dossier

Quinoa

Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor quinoa, dat vooral werd geteeld in Bolivia en de Peruaanse Andes. Wageningse onderzoekers werken al tientallen jaren aan de ontwikkeling van nieuwe quinoarassen die in Europa geteeld kunnen worden. Wat is daarbij de beste manier van telen? En welke inhoudsstoffen bevat het glutenvrije quinoa?

Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om brood van te bakken of pap van te maken. De plant kan één tot drie meter hoog worden en de groeicyclus duurt 120 tot 160 dagen. Quinoa kan groeien in de koude, droge hooglanden van Zuid-Amerika en geeft een hoge opbrengst zonder dat het land er intensief voor bewerkt moet worden. Quinoa is resistent tegen nachtvorst en kan op een zeer arme bodem groeien. De Nederlandse naam voor quinoa is gierstmelde.

Veelgestelde vragen over quinoa telen

Nieuws over quinoa-onderzoek

Radio en tv