Dossier
Voedselinnovaties
De afgelopen eeuw heeft zich een revolutie voltrokken die zijn weerga niet kent en die de levens van miljarden mensen definitief heeft veranderd. In steeds meer landen groeien mensen op die niet weten wat honger is, omdat ze op elke moment van de dag, de week, de maand en het jaar alle voedingsmiddelen kunnen krijgen die ze maar wensen: zuivelproducten, vlees, groenten, fruit, frisdranken en snoep. Ons eten is ook betaalbaar, gezond en veilig.
Het is een revolutie geweest die te danken is aan voortdurende – op onderzoek, kennis en opleiding – gebaseerde innovaties. Nederland was een van de revolutionairen van het eerste uur en Wageningen University & Research heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. We behoren in ons land tot de wereldtop op het gebied van de kennis over voeding en voedselproductie. Dat vergeten we als we langs de rijk gevulde kraampjes op de markt lopen of zoeken in de volle schappen in de supermarkten.
In dit dossier vindt u een greep uit de belangrijkste ingrijpende vernieuwingen op het gebied van de productie van voedsel waar Wageningen University & Research in de afgelopen decennia nauw bij betrokken is geweest. En nog steeds ís. Want deze vernieuwingen moeten doorgaan, willen wij in 2050 wereldwijd 9 miljard mensen van voldoende en veilig voedsel voorzien.
Wageningse voedselinnovaties
Landbouw op zee
Een zeewierakker ter grootte van Nederland kan voldoende eiwitten leveren voor bijna heel Europa. Wierproductie zou zelfs midden op de Atlantische Oceaan kunnen, zonder de natuur in de weg te zitten. Lees meer
Vol vitamines
Tomaten kunnen extra vitamine C bevatten als ze extra licht krijgen door ze met LEDs bij te lichten tijdens het groeiproces. Lees meer
Een ideale toekomst zonder vlees?
Wageningen University & Research heeft een technologie ontwikkeld waarmee vezelachtige structuren gevormd kunnen worden. Deze vezelachtige structuren kunnen geschikt zijn voor het maken van een nieuwe generatie vleesvervangers. Lees meer
Het gewas van de toekomst?
Eindproducten uit algen zoals biokerosine, bulkchemicaliën, verf en coatings en diverse biopolymeren en hun hulpstoffen zijn opbrengsten waaraan behoefte is. Daarbij dient vooraf een keuze gemaakt te worden, zodat er niet een restant uit de productieketen rendementsloos overblijft. Lees meer
Onderzoek naar smaak van groente en fruit
Gezonde en lekkere groente en fruit doet eten! Wageningen University & Research onderzoekt de smaak van groenten en fruit met panels van consumenten, gespecialiseerde proevers en metingen in het laboratorium. Lees meer
Insemineren voor meer melk
De eerste lammetjes zijn geboren die verwekt zijn met kunstmatige inseminatie volgens de “Noorse methode”. Deze lammeren zouden moeten uitgroeien tot ooien met een hogere melkproductie en betere uiers. Lees meer
Bewaren
Hoe blijven producten lekker smaken als de houdbaarheidsdatum verlengd wordt? Of nog lekkerder dan het al was, maar toch voldoende houdbaar? Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt praktisch toepasbare oplossingen waarmee bedrijven in de versketen aan deze voorwaarden kunnen voldoen. Lees meer
Weet wat je eet?
Wageningse onderzoekers ontwikkelden een test die biologische koffie van reguliere kan onderscheiden. Zij analyseerden daartoe het karakteristieke patroon van vluchtige stoffen van de koffie en vergeleken die met andere koffiesoorten. Lees meer
Veelzijdig zuivel
Een lang houdbare zuiveldrank tegen leeftijdsgerelateerde oogziekte macula degeneratie. Dat kan door eidooier te verrijken met carotenoïden en omega-3 vetzuren en dit vertalen naar een lang houdbare zuiveldrank. Lees meer
Dromen van een maakbare natuur
Het veredelen van een nieuw uienras kost nu nog twaalf tot 16 jaar, bedrijven denken dat kennis van de DNA-sequentie het veredelen met een factor twee kan versnellen. Lees meer
3D food
Een stoel in vorm van schimmeldraden en ook met schimmeldraden en paddenstoelen door- en begroeid. Bij de ontwikkeling van de MyceliumChair werkte kunstenaar Klarenbeek onder andere samen met paddenstoelen-onderzoekers van Wageningen University & Research. Lees meer
Eiwitbron op pootjes
Insecten eten is niet alleen spannend, gezond of lekker, maar bijna onvermijdelijk. De manier waarop we momenteel vlees en ander voedsel produceren, is het grootste obstakel voor een duurzame samenleving. Lees meer