Nieuws

Wilde apen: boek over de toekomst van de natuurbescherming in Nederland

article_published_on_label
21 september 2016

Wie hoort er achter het hek, de vogels hoog in de blauwe lucht of wilde apen, zoals wij? Natuurbescherming is voor dromers en idealisten, denkt iedereen. Dit nieuwe boek van bioloog Frank Berendse begint met een droom, maar eindigt met een realistisch toekomstbeeld: een platteland met minder landbouw en meer natuur. Uiteindelijk blijkt dat veel beter voor onze economie.

De Nederlandse natuurbescherming heeft het er de laatste jaren bij laten zitten: de wettelijke bescherming van wilde planten en dieren wordt binnenkort aanzienlijk ingeperkt en de aankoopplannen voor natuur zijn met twee derde teruggebracht. De landbouw wordt steeds grootschaliger en intensiever met dramatische gevolgen voor de natuur.

Volgens Berendse is het hard nodig het oppervlak voor wilde planten en dieren sterk uit te breiden: tot minimaal een derde van Nederland. Alleen dan kunnen we de wilde soorten in Nederland een echte toekomst geven. Dat past ook bij de nieuwe economie die ons te wachten staat, met een veel groter aandeel van de dienstensector en een aanzienlijk kleinere bijdrage van de landbouw. In het boek geeft Berendse aan hoe de overgang naar minder en schonere landbouw mogelijk is, terwijl boeren meer respect krijgen en niet minder maar juist meer gaan verdienen.

Frank Berendse is hoogleraar Natuurbeheer en plantenecologie van Wageningen University en voorvechter van wetenschappelijk gefundeerd natuurbeheer. Hij heeft onder meer het kabinet en de Europese Commissie geadviseerd over bestrijdingsmiddelen en nieuw natuurbeleid.