Contaminanten

Contaminanten die in de voedselketen terechtkomen vormen mogelijk risico’s voor onze volksgezondheid. RIKILT onderzoekt de voedingsketen op zowel milieucontaminanten als procescontaminanten.

Voorbeelden milieu- en procescontaminanten

Dioxines, PAK’s en radioactieve stoffen zijn voorbeelden van milieucontaminanten. Procescontaminanten kunnen tijdens het productieproces in voedingsmiddelen terechtkomen. Bijvoorbeeld acrylamide (tijdens bakken of frituren), furanen en pesticiden.

Voortrekkersrol RIKILT

RIKILT loopt voorop in de ontwikkeling en toepassing van analysemethoden van contaminanten. Wij zijn steeds beter in het identificeren van onbekende contaminanten, onder meer door het gebruik van moderne MS-technieken. RIKILT ontwikkelt daarnaast bio-assays. Hiermee kunnen we de aanwezigheid van stoffen op basis van hun effect aantonen.

Risico’s van contaminanten

Met toxicogenomics en overdrachtstudies onderzoekt RIKILT de risico’s van contaminanten. Toxicogenomics zetten we ook in om vervangende technologie te ontwikkelen, zodat in de toekomst minder proefdieren nodig zijn. Deze techniek toont de effecten van een stof op de genexpressie. En geeft zo een indicatie over mogelijke effecten en risico’s ervan.

Incidenten

De afgelopen jaren heeft RIKILT in diverse incidenten en crises een belangrijke rol gespeeld bij het opsporen van de bron van de verontreiniging, en het voorkomen van het in de voedselketen brengen van verontreinigde producten.

24/7 bereikbaar

Voor overheden zijn wij 24/7 bereikbaar. Ook voor het bedrijfsleven zijn hiervoor mogelijkheden.