Identificatie van soorten

Welke ingrediënten zijn in een product verwerkt? Met DNA methoden kunnen we aantonen welke plantaardige grondstoffen in een product verwerkt zijn of van welke diersoort een stuk vlees afkomstig is. Bijvoorbeeld of het paardenvlees is, of vlees van een koe.

Dit kan in zowel enkelvoudige (visfilet, bes) als in veel complexere producten, waar meerdere ingrediënten van verschillende planten of dieren (gehakt, ragout) in kunnen zitten.

Schol of schar, hert of varken

En of het om schol gaat of om schar, om soja of mais, enz. Voor heel veel planten- en diersoorten hebben we een methode in huis. We kunnen daarmee, in geval van twijfel, dus kijken of een etiket klopt.

Allergene ingrediënten in een product?

Op vergelijkbare wijze kan er ook worden vastgesteld of er ingrediënten in een product zitten die allergeen kunnen zijn, bijvoorbeeld of er mogelijk pinda’s of citrusvruchten in een product verwerkt zijn.

Beschermde dier- of plantensoorten?

En er kan gekeken worden of er mogelijk dierlijke of plantaardige componenten in een product verwerkt zijn die afkomstige kunnen van wereldwijd beschermde soorten. Hiervoor een speciale module ontwikkeld, die in veel gevallen de aanwezigheid van beschermde soorten tot op een laag niveau kan vaststellen.

GGO toegestaan?

Maar voor wat betreft de samenstelling van producten is er meer mogelijk, er kan bijvoorbeeld ook gekeken worden of er bijvoorbeeld genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) zijn verwerkt in een product. En zo ja, welke ggo’s, zijn het ggo’s die binnen Europa zijn toegestaan in voedselproducten of zijn het mogelijk ggo’s die nog niet zijn beoordeeld op hun veiligheid en om die reden nog niet zijn toegelaten op de Europese markt? Wij kunnen het voor u uitzoeken.