Persbericht

Colleges voor kinderen, lezingen en lab-bezoek in lang Weekend van de Wetenschap Wageningen

27 september 2017

In het Weekend van de Wetenschap ontplooit Wageningen University & Research samen met andere partijen, een aantal activiteiten voor diverse groepen. Kinderen komen ruim aan bod. Maar ook jongeren met belangstelling voor scheikunde of volwassenen kunnen wijzer worden. De activiteiten zijn in Wageningen en bij Wetsus in Leeuwarden.

Het Weekend van de Wetenschap is formeel 7 en 8 oktober. Maar ook activiteiten rond deze data zijn in het lange Weekend van de Wetenschap opgenomen.

Programma

Woensdag 4 oktober - Wageningen Campus (volgeboekt): Kinderuniversiteit - Wetenschapsknooppunt

'Waarnemers in de natuur in een veranderend klimaat', is het thema voor 200 kinderen. Bioloog Arnold van Vliet en meteoroloog Bert Heusinkveld verzorgen de colleges, binnen en buiten. De kinderen doen actief mee aan onderzoek. Nieuwe activiteiten van het Wetenschapsknooppunt worden aangekondigd via hun nieuwsbrief.

Donderdag 5 oktober en vrijdag 6 oktober Wageningen Campus: Festival over synthetische biologie - WUR

Wat denk je, gaat het ontwerpen van biologische systemen de wereld helpen? Of juist niet? En wat zou jij graag ontwerpen? Een speciale darmflora voor mensen met een spijsverteringsziekte? Of een nieuw voedselgewas dat bestand is tegen allerlei ziekten en plagen? Of maak je je vooral zorgen over dit gebruik van moderne biotechnologie?

Kom naar het muziek- en kunstfestival en ontdek wat synthetische biologie is, zie hoe kunstenaars naar synthetische biologie kijken, leer hoe je synthetische biologie kunt toepassen in bijvoorbeeld de geneeskunde, voor duurzame energie of voor voedselproductie en deel je gedachten over synthetische biologie met WUR-onderzoekers die zélf  in de synthetische biologie werken. Kijk voor programma op de website.

Zaterdag 7 oktober - Wageningen Campus (volgeboekt): Lab Experience Days - RIKILT / NVWA

Jongeren met belangstelling voor scheikunde ervaren in de laboratoria de inhoud van hun toekomstige werk. (Locatie Wageningen is inmiddels volgeboekt) Meer.

Zaterdag 7 oktober: Lab Experience Days - Wetsus

Wetsus, Leeuwarden 09.15-12.00, Oostergoweg 9, Leeuwarden (40 plaatsen. Inschrijven op de website.

Experimenten op het lab, rondleiding, opleidingenmarkt over water-gerelateerde opleidingen en demo’s door medewerkers. Wetsus, European centre of excellence for sustainable water technology werkt aan duurzame waterbehandelingstechnologie en de wereldwaterproblematiek (www.wetsus.eu).

Zondag 8 oktober: Kindercollege: Groente telen op Mars

BBLTHK 15.00-16.00 uur, Kinderen 8-12 jaar, Openbare Bibliotheek, Stationsstraat 2, 6701 AM  Wageningen, tel. 0317-413352 (gratis).

Stel je gaat met een raket naar Mars en er wonen, slapen én eten. Maar je kunt niet al je eten meenemen. Daarom moet je je eigen groente verbouwen. Hoe doe je dat? Onderzoeker Wieger Wamelink vertelt hoe je tomaten, rucola en radijsjes kweekt op grond zoals die op de planeet Mars is. Kom proeven. Zie ook BBLTHK.

Maandag 9 oktober: WURtalks: Duurzaam ‘vlees’ / Eiwitten uit paddenstoelen

19.30 – 21.00 uur - Forum, gebouw 102, Droevendaalsesteeg 2, Wageningen Campus

Twee lezingen over duurzamer eten.

-     Hoe kunnen we op een duurzame manier vlees eten? door prof. Atze Jan van der Goot: ‘De hoeveelheid vlees en zuivel die wij eten past niet in het beeld van een duurzaam dieet’ Jammer voor deze heerlijke en gemakkelijk te bereiden kost. Er is echter een goed alternatief, een duurzame, vegetarische vleesvervanger die de structuur en smaak heeft van echt vlees. Hoe maak je die?

-     Hoe wordt de grootste paddenstoel van de wereld gekweekt? Promovenda Sabine Vreeburg vertelt over schimmels kwekende termieten en de groei van paddenstoelen. Zijn paddenstoelen de vleesvervangers van de toekomst? Reserveren en meer.

Overzicht van het Landelijke programma van het Weekend van de Wetenschap.