Expeditie Spitsbergen

19 - 28 augustus 2015

Wageningen UR neemt met zeebiologen en sociologen deel aan de wetenschappelijke expeditie van SEES (Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen) naar Spitsbergen, die van 19-28 augustus 2015 plaatsvindt.

Deze Wageningse groep wetenschappers zal onderzoek doen naar de verspreiding van walvissen en zeevogels, de ecologie van zeehonden en walrussen, effecten van menselijk gebruik op de natuur, en sociaalwetenschappelijk onderzoek naar de verschillende perspectieven van onderzoekers, toeristen en de lokale inwoners van Spitsbergen.

 • 2 februari 2016 Gastblog Arctic: Schetsen met zonlicht door Udo Prinsen Gastblog van kunstenaar Udo Prinsen, die tijdens de SEES-expeditie naar Spitsbergen heel bijzondere foto's heeft gemaakt met "solargrafie". Hij beschrijft het werk van de wetenschappers en voorziet die van unieke beelden. Met solargrafie kunnen zonnebanen direct worden geregistreerd op lichtgevoelig fotopapier. De beelden in dit project hebben een belichtingstijd van een paar uur tot 6 maanden. In juni 2016 worden de beelden tentoongesteld in het stadhuis in de binnenstad van Utrecht.
  Lees meer
 • 14 januari 2016 Resource: Ongenode gasten in de poolzee In Resource Magazine een artikel over het onderzoek van Andrea Sneekens tijdens de SEES expeditie naar het Noordpoolgebied afgelopen jaar. Zij heeft daar zoöplankton verzameld om te kijken wat het effect is van chemicaliën uit ballastwater op deze microscopisch kleine organismen.
  Ongenode gasten in de poolzee
  Lees meer
 • 21 september 2015 Vroege Vogels: Sophie Brasseur over poeponderzoek op Spitsbergen Bij Vroege Vogels radio vertelde Sophie Brasseur over haar onderzoek bij de Expeditie op Spitsbergen. Ze kijkt naar de poep van walrussen, om na te gaan wat deze dieren op het menu hebben staan.
  Vroege Vogels: Sophie Brasseur over poeponderzoek op Spitsbergen
  Lees meer
 • 7 september 2015 Blog Expeditie Spitsbergen: Effecten van vervuiling uit ballastwater op plankton onderzocht Tijdens de SEES expeditie naar Spitsbergen heeft onderzoeker Andrea Sneekes zoöplankton verzameld om te kijken wat het effect is van chemicaliën uit ballastwater op deze microscopisch kleine organismen.
  Blog Expeditie Spitsbergen: Effecten van biociden in het Noordpoolgebied onderzocht
  Lees meer
 • 3 september 2015 Blog Expeditie Spitsbergen: Zeevogels en zeezoogdieren tellen vanaf de boeg Tijdens de SEES expeditie naar Spitsbergen is vrijwel continu zeevogels en zeezoogdieren geteld vanuit de vogelbox op het voordek van het onderzoeksschip Ortelius. Onderzoeker Steve Geelhoed vertelt in een blog hoe dat in zijn werk gaat.
  Blog Expeditie Spitsbergen: Zeevogels en zeezoogdieren tellen vanaf de boeg
  Lees meer
 • 31 augustus 2015 Onderzoekers SEES expeditie Spitsbergen op Radio & TV De onderzoekers die op SEES expeditie waren naar Spitsbergen, zijn weer terug aan wal. In negen dagen verzamelden zij zoveel mogelijk gegevens over zeevogels, zeezoogdieren, vervuiling en nog veel meer. Er is veel media-aandacht geweest voor deze expeditie. Hieronder vindt u een selectie van de uitzendingen waar de onderzoekers van Wageningen UR aan het woord zijn geweest.
  Onderzoekers SEES expeditie Spitsbergen op Radio & TV
  Lees meer
 • 31 augustus 2015 Fotoserie Onderzoekers SEES Expeditie Spitsbergen De onderzoekers die op de SEES expeditie waren naar Spitsbergen, zijn weer terug aan wal in Longyearbyen. Hieronder een eerste fotoverslag van het onderzoek. De komende dagen zullen ze regelmatig op radio en tv verslag doen van hun ervaringen.
  Lees meer
 • 29 augustus 2015 Walrussen bestudeerd tijdens SEES expeditie Spitsbergen Gedurende de SEES expeditie op Spitsbergen hebben Sophie Brasseur, Roger Kirkwood en Geert Aarts onderzoek gedaan naar de verspreiding van walrussen op zee en wat ze eten.
  Walrussen bestudeerd tijdens SEES expeditie Spitsbergen
  Lees meer
 • 24 augustus 2015 Blog Expeditie Spitsbergen: aan de slag met tellen en bemonsteren Sinds het vertrek uit Longyearbyen haven gingen de onderzoekers direct aan de slag: het laboratorium is ingericht, er zijn tellingen gedaan aan zeevogels en zeezoogdieren, er is plankton bemonsterd, er zijn geluidsmeters geplaatst en aan land zijn walrussen bestudeerd.
  Blog: Expeditie Spitsbergen aan de slag met tellen en bemonsteren
  Lees meer
 • 23 augustus 2015 Expeditie Spitsbergen: poolleven kwetsbaar voor olievervuiling (op NOS) Een grote Nederlandse wetenschappelijke expeditie vaart door het Noordpoolgebied. NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en verslaggever Martijn Bink varen mee en houden een dagboek bij. Vandaag in deel 5 een bijdrage van Peter Kuipers Munneke.
  Expeditie Spitsbergen: poolleven kwetsbaar voor olievervuiling (op NOS)
  Lees meer
 • 19 augustus 2015 Blog Expeditie Spitsbergen: De expeditie is van start gegaan! Op maandag 17 augustus 2015 verzamelden we, de acht onderzoekers van IMARES, ons in alle vroegte op Schiphol. We bleken niet de enige met de opvallend blauwe expeditie jassen te zijn op het vliegveld. Een stuk of twintig onderzoekers van de expeditie bleken deze vlucht te hebben geboekt. Samen vlogen we via Oslo naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Voorafgaand en tijdens de vluchten werd druk kennis gemaakt en zijn onderzoeksideeën en -plannen uitgewisseld. Wat een enthousiasme! Zo is de expeditie voor ons meteen al van start gegaan!
  Blog: Expeditie Spitsbergen is van start gegaan
  Lees meer
 • 17 augustus 2015 Onderzoekers reizen af voor expeditie Spitsbergen Een groep Wageningse onderzoekers is vertrokken voor een wetenschappelijke expeditie naar Spitsbergen. Tussen 19 tot 28 augustus onderzoeken ze onder meer de effecten van olievervuiling, rendierevolutie en het gedrag van walrussen.
  Onderzoekers reizen af voor expeditie Spitsbergen
  Lees meer
 • 1 juni 2015 Omroep Zeeland: Martine van den Heuvel over de Expeditie Spitsbergen Komende zomer gaan zo'n vijftig onderzoekers van onder andere IMARES Wageningen UR op expeditie naar Spitsbergen om onderzoek te doen. Omroep Zeeland was aanwezig bij het inladen van het onderzoeksmateriaal op expeditieschip Ortelius, dat inmiddels op weg is naar Spitsbergen. Zeebioloog Martine van den Heuvel-Greeve van IMARES legt uit wat de onderzoekers precies gaan doen.
  Martine van den Heuvel-Greve Omroep Zeeland
  Lees meer
 • 18 mei 2015 Alle hens aan dek! - Expeditieschip Spitsbergen wordt geladen Het expeditieschip dat de onderzoekers naar Spitsbergen zal brengen, de Ortelius, ligt sinds vorig weekend in de haven van het Zeeuwse Hansweert. Het is er een drukte van jewelste met werkmannen, vrachtwagens en heftrucks die af en aan rijden, en werkoverleggen aan boord. Alles om het schip klaar te maken voor een zomerseizoen vol reizen in het noordpoolgebied.
  De Ortelius ligt in de haven om klaargestoomd te worden voor het nieuwe vaarseizoen in het noordpoolgebied.
  Lees meer
 • 11 mei 2015 Expeditie Spitsbergen: groep zeebiologen bereidt zich voor De voorbereidingen voor de expeditie naar Spitsbergen die in de zomer zal plaatsvinden, zijn al in volle gang. In april 2015 zijn de zeebiologen van IMARES bij elkaar geweest om samen een aantal elementen van de expeditie voor te bereiden, zoals onderzoeksplannen, veldwerk locaties, werkkleding en vergunningen.
  Expeditie Spitsbergen: groep zeebiologen bereidt zich voor
  Lees meer

Lees meer:

Eerdere expedities naar Spitsbergen en/of Noordpool: