Join the debate on the future of seafood at ‘Wageningen by Sea’

Praat mee over de toekomst van voedsel uit zee bij ‘Wageningen by Sea’

30 maart 2017

Doe mee aan de het open en kritisch debat van ‘Wageningen by Sea’ over uitdagingen en dilemma’s rond eten uit zee, overbevissing en viskweek. Kom op 19 april, 17 mei en 21 juni naar IMPULSE op de Campus van Wageningen University & Research, Stippeneng 2 te Wageningen.

Programma

Elke dialoog bespreekt een probleem met een belangrijke mondiale urgentie voor zowel het ecosysteem (planet) als de mens (people & profit) in duurzame visvangst en aquacultuur. Elk onderwerp wordt in 15 minuten ingeleid door een key note spreker, gevolgd door een reactie van 5 minuten van een co-referent en een dialoog met het publiek. Het is mogelijk om de dialoog sessie te volgen via een livestream en deel te nemen aan het debat via Twitter: #WURbySea. De voertaal van de dialoog sessie zal Engels zijn.

19 april: “Sustainable ‘Dutch’ tuna?”

Sprekers: Henk Brus (Pacifical) en Hans Nieuwenhuis (Marine Stewardship Council)

17 mei: “The Sea as Farm: Food (f)or Thought?’’

Sprekers: Dr Henrice Jansen (Wageningen Marine Research) en Prof. dr. Johan Verreth (WU Aquacultuur en Visserij)

21 juni: “Who owns our fish”

Sprekers: Prof. dr Maarten Bavinck (University of Amsterdam) en dr. Luc van Hoof (Wageningen Marine Research)

Wereldwijde dilemma’s

Vis, schaal- en schelpdieren worden beschouwd als onmisbaar onderdeel van een gezonde voeding en, gezien de verwachte bevolkingsgroei, als essentieel voor wereldwijde voedselzekerheid. Terwijl sommigen de noodzaak van een blauwe revolutie bepleiten om de wereld te voeden, uiten anderen hun bezorgdheid over de wereldwijde daling van de visbestanden, de nadelige gevolgen van visteelt, en de afhankelijkheid van de Europese markt van de productie van voedsel uit zee in ontwikkelingslanden – met bijbehorende gevolgen voor lokale toegang tot natuurlijke hulpbronnen.

‘Wageningen by Sea’ wordt georganiseerd door Simon Bush (WU Milieubeleid), Nathalie Steins (Wageningen Marine Research) en Rolf Groeneveld (WU Milieu-Economie en Natuurlijke Hulpbronnen).