Video: extreem voorbeeld van plastic in vogelmaag

Video: extreem voorbeeld van plastic in vogelmaag

6 oktober 2017

Bij het snijden van magen van stormvogels van de Schotse Shetlandeilanden was er een maag waarin het plastic onmiddellijk opviel. Masterstudent Anastasia O'Donoghue maakte meteen een filmpje met haar mobiele telefoon.

Extreem

De meeste magen van noordse stormvogels uit het Noordzeegebied, meer dan negen van de tien, bevatten wel iets van plastic. Maar vaak zijn dat kleinere, niet direct opvallende stukjes tussen de overige maaginhoud.

In het oog springend

Maar soms valt het plastic direct op. Studente Anastasia O’Donoghue doet bij Wageningen Marine Research in Den Helder een MSc-onderzoek aan plastics in magen van vissen, maar ze helpt ook graag mee met ander plasticonderzoek. Bij het snijden van enkele magen van stormvogels van de Schotse Shetlandeilanden was er ineens zo’n maag waarin het plastic onmiddellijk opviel. Met haar mobiele telefoon heeft Anastasia direct een kort filmpje en wat foto’s gemaakt.

Twee magen

Stormvogels hebben eigenlijk twee opeenvolgende magen. Eerst een grote kliermaag waarin we minder vaak plastic vinden. En dan een kleine gespierde maag waarin hardere prooiresten (en plastics) langzaam worden fijngemalen totdat ze de darm in kunnen. Bij deze vogel was direct duidelijk dat de spiermaag al vol zat en zich daardoor veel grove stukken plastic in de kliermaag hadden opgehoopt.

De geopende grote kliermaag met plastic inhoud (foto: Anastasia O’Donoghue)
Foto van het openen van de kleinere spiermaag (foto: Anastasia O’Donoghue)

Extreem voorbeeld

Na het schoonmaken, drogen en wegen van het plastic bleek deze vogel bijna 5 gram plastic in de maag te hebben. Gemiddeld in de Noordzee hebben stormvogels rond de 0.3 gram plastic, dus dit geval kunnen we met recht extreem noemen. Meestal zijn de plastic fragmenten niet herkenbaar, maar in dit geval was een fragment herkenbaar afkomstig van het plastic deksel van een pot Nestlé-instantkoffie.

De schoon gewassen en gesorteerde plastics uit de maag van stormvogel nr SHE-2015-002. Links boven kleine stukjes schuimplastic, links onder een paar velvormige stukjes, en rechts de vele grote harde plastic fragmenten inclusive een herkenbaar deel van de plastic deksel van een pot Nestlé-instantkoffie. (foto Jan van Franeker)