Indonesische boeren bijgespijkerd over efficiënte groenteteelt en moderne variëteiten

31 januari 2017

Veel Indonesische boeren telen naast rijst of koffie ook groenten zoals hete peper, tomaat, komkommer of kool. Helaas is de kwaliteit en opbrengst van die groenten vaak laag. Daarom startten vier jaar geleden plantonderzoekers van Wageningen University & Research een programma genaamd VegImpact waarin ruim 10.000 Indonesische boeren zijn getraind in de efficiënte teelt van groenten: verbeterde variëteiten, adequate bemesting en beschermen tegen ziekten en plagen op een verantwoorde manier.

Train de trainer

Het Nederlandse East West Seed - marktleider in groentezaden in Zuid-Oost Azië - had in Indonesië al teeltbegeleiders in dienst voordat het programma begon. ‘Wij hebben hen in een intensieve training via demonstraties laten zien hoe de groentetelers hun teeltpraktijk kunnen verbeteren’, vertelt Van Koesveld. We richten ons daarbij op plantenopkweek, selectie van sterke zaailingen, verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, kostprijs en productiviteit. De trainingen worden ondersteund door een website, filmpjes, brochures en vier e-learning modules.’

Vervolg

De initiatiefnemers van VegImpact zouden het bijna afgeronde programma graag vervolgen met een tweede fase, waarin 100.000 of meer boeren worden getraind. Flip van Koesveld: ‘We trainen eerst voorlichters, ervaren groentetelers en eigenaren van zogenaamde agroshops, winkels die zaden, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest verkopen. Vervolgens ondersteunen deze voorlichters telersgroepen en organiseren rondgangen en excursies onder elkaar, met uitwisseling van de kennis over de belangrijkste teeltaspecten en verbeterde rassen.

VegImpact is een samenwerkingsproject tussen de plantonderzoekers van Wageningen University & Research, het Nederlandse veredelingsbedrijven en Indonesische partners waaronder het Vegetable Research Institute (Ivegri) en Fresh Dynamics Asia.