Voorbeeld moderne biotechnologie: zoetstoffen

Glucose kan worden omgezet in het zoetere fructose. Glucose en fructose lijken veel op elkaar, maar verschillen aanzienlijk in smaak. Fructose is veel zoeter. De fructose die gemaakt wordt uit glucose dat weer uit mais wordt gewonnen, heet High Fructose Corn Sirup (HFCS). Dit wordt geproduceerd uit zetmeel. Meestal zetmeel dat gewonnen is uit mais. De zetmeelindustrie vormt het op één na grootste toepassingsgebied van enzymen.

High Fructose Corn Sirup (HFCS)

De productie van HFCS omvat 3 stappen, de vervloeiing, versuikering en isomerisatie. In de eerste stap wordt het lange zetmeel opgebroken in kortere stukken met behulp van het uit bacteriën gewonnen enzym alpha-amylase. In een volgende stap worden deze stukken zetmeel geknipt met behulp van het enzym amyloglucosidase in hoofdzakelijk glucose. Een gedeelte van het gevormde glucose kan omgezet worden in fructose met behulp van het enzym glucose-isomerase. In de Verenigde Staten wordt HFCS op zeer grote schaal gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Dit is goedkoper dan de duurdere rietsuiker die eerst gebruikt werd. Een gevolg hiervan is wel, dat de suikerproductie in de Fillipijnen en in het Caraïbische gebied een flinke klap heeft gekregen.