Rankings

Voor veel Nederlandse en vooral internationale studenten zijn de rankings van universiteiten van grote invloed op hun studiekeuze. Omdat er veel verschillende rankings zijn is het niet altijd duidelijk hoe belangrijk een ranking is en wat deze meet. We leggen graag uit wat de belangrijkste rankings zijn, wat ze meten én hoe Wageningen University & Research bij deze rankings scoort.

Keuzegids Universiteiten

#1 Universiteit in Nederland

Keuzegids Universiteiten 2017

De Keuzegids Ranking vergelijkt verschillende Nederlandse universiteiten. Wageningen University & Research is in 2016 voor de 12e keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit in Nederland. De beste bachelorstudies zijn Plantenwetenschappen, Internationaal Land- en Waterbeheer en Bos- en Natuurbeheer.

Nieuws: Wageningen University & Research voor twaalfde jaar de beste

Times Higher Education World University Rankings

#65 in de wereld

Times Higher Education World University Rankings 16-17

De Times Higher Education World University Rankings beoordelen universiteiten van wereldklasse op 13 indicatoren, verdeeld over 5 groepen: lesgeven (30%), onderzoek (30%), citaties (30%), internationaal perspectief (7,5%) en inkomen uit bedrijfsleven (2,5%). Wageningen University & Research neemt op deze lijst van 400 universiteiten plaats 65 in. In deze lijst behoort Wageningen University & Research tot de top 10% in de groepen lesgeven, onderzoek, internationaal perspectief en inkomen uit bedrijfsleven.

QS Ranking

#119 in de wereld

QS World University Rankings 16-17

QS brengt sinds 2004 de World University Rankings uit, waarbij 700 universiteiten worden geĆ«valueerd en waarvan een top 400 wordt gevormd. 

Dit gebeurd op basis van de volgende criteria: academische reputatie, reputatie als werkgever, student:faculteit ratio, citaties per faculteit en de internationale faculteit:student ratios. Wageningen University & Research steeg in het afgelopen jaar met 16 plekken naar de 119e plaats.

National Taiwan Ranking

#1 op Agrarisch gebied

National Taiwan Ranking 16-17

De National Taiwan Ranking vergelijkt meer dan 300 universiteiten op kwaliteit, impact en productiviteit van onderzoekers om prestaties van wetenschappelijke artikels in kaart te brengen. Volgens NTU is Wageningen de nummer 1 op agrarisch gebied en #146 in de algemene ranglijst.

National Taiwan Ranking Environment Ecology

#2 in Environment & Ecology

National Taiwan Ranking 16-17

Volgens de National Taiwan Ranking is Wageningen de nummer 2 op het gebied van Environment & Ecology.

QS World University Rankings

#1 in Agricultuur & Bosbouw

QS World University Rankings 2017

In de QS World University Rankings staat Wageningen op de 1e plaats op het gebied van Agricultuur & Bosbouw.

QS World University Rankings

#6 Omgevingswetenschappen

QS World University Rankings 2017

Ook scoort Wageningen hoog op het gebied van Omgevingswetenschappen. Hier staat de universiteit op de 6e plaats in de wereld.

Shanghai Ranking

#101-150 in de wereld

[5-7 in Nederland]
Academic Ranking of World Universities 2015

Deze lijst is ook bekend als de Shanghai Ranking. In deze ranking worden uit een selectie van 1200 universiteiten de beste 500 bepaald aan de hand van 6 indicatoren: aantal onderscheiden alumni (10%) en stafleden (20%), veel geciteerde onderzoekers (20%), aantal onderzoeken (20%), publicaties in vooraanstaande tijdschriften (20%) en onderzoekskosten (10%). In deze lijst is Wageningen University & Research een van de beste 150 universiteiten in de wereld en #29 op het gebied van Life & Agriculture Sciences.