10 tips voor studiesucces (en wat u als ouder kunt doen)

Een succesvol eerste studiejaar is een mooie basis voor een leerzame en leuke studententijd. Natuurlijk moet uw zoon of dochter het minimum aantal studiepunten halen (in Wageningen is dat 36 van de 60). Ook moet de student een nieuw sociaal leven opbouwen. De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij de student zelf, maar u kunt wel een handje helpen. Studieadviseurs en onderwijskundigen geven u graag tien tips.

Tip 1: Begin op tijd

De beste manier om je eerste studiejaar te halen is een degelijk studiekeuzeproces. Stimuleer uw zoon o dochter hier op tijd mee te beginnen. Meer informatie.

Tip 2: Schakel de netwerken in

Stimuleer uw zoon of dochter veel te praten over zijn studiekeuze, ook met uw vrienden en bekenden. Zo leert de aanstaande student veel over allerlei beroepen. Meer informatie.

Tip 3: Praat met studenten

Ouderejaars kunnen heel veel informatie geven aan aanstaande studenten. Meer informatie.

Tip 4: Wijs op de introductie

Tijdens de introductie ontmoet uw kind veel studenten, ook van andere opleidingen. De introductie kan de aanstaande student echt niet missen.
Meer informatie.

Tip 5: Focus op de studie

Advies aan eerstejaars: Volg de colleges, doe de zelfstudie en maak de tentamens. Leg de focus op de studie. Meer informatie.

Tip 6: Iets naast de studie

Een student die zich goed kan ontspannen, kan ook beter studeren. Meer informatie.

Tip 7: Niet alles hoeft meteen goed te gaan

Vraag naar mogelijkheden om tentamens en projecten in te halen. Maar... Denk aan het bindend studieadvies. Meer informatie.

Tip 8: De studieadviseur is de vraagbaak

Is de opleiding te zwaar of blijkt het toch niet de goede keuze te zijnā€¦ De student kan dit het beste zo snel mogelijk bespreken met zijn studieadviseur. Zijn er zaken waar de opleiding speciaal rekening mee moet houden? Meer informatie.

Tip 9: Planning

Houdt de student overzicht? Denk dan niet alleen aan de studie maar ook aan allerlei huishoudelijke dingen. Meer informatie.

Tip 10: Bent u vanaf nu overbodig?

Vrijwel alle studenten vinden de adviezen van hun ouder nuttig. Kom vooral ook op bezoek bij uw kind, bekijk de onderwijsinstelling en de stad. Kondig uw bezoek wel van tevoren aan, dat is beter voor uw gemoedsrust. Meer informatie.

www.studiekeuzekind.nl

Ook op het blog www.studiekeuzekind.nl verschijnen regelmatig tips voor studiesucces. Ook in de nieuwsbrief voor ouders schrijven we hierover. Abonneren kan via het contactformulier.