Project Infinity bevestigt: Reststromen van groente vol met waardevolle ingrediënten

11 mei 2015

Reststromen van groente bevatten een grote potentiële waarde aan functionele ingrediënten die kunnen worden gebruikt in voedsel of in farmaceutische toepassingen. Ui- en wortelresten in Nederland, België en het westen van Duitsland bijvoorbeeld zijn jaarlijks goed voor 10 miljoen euro aan flavonoïden, een soort antioxidanten. Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research hebben als eersten de potentiële waarde van functionele ingrediënten in de totale groentereststroom in deze regio becijferd.

In het platform Infinity, een publiek-privaat samenwerkingsproject, brachten projectpartners hoogwaardige verwerkingsmogelijkheden van groentereststromen in kaart. Samen met Wageningen UR Food & Biobased Research onderzochten Bodec, TOP BV, van Rijsingen Groep en Bakers Basket naast verwerkingsmogelijkheden ook logistieke en technologische vraagstukken.

Martijntje Vollebregt, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Biobased Research

Wortelen, ui, witte kool en tomaat

Bij de productie, de handel en de verwerking van groente ontstaat in het onderzoeksgebied (Nederland, België en het westen van Duitsland) een reststroom ter grootte van 860 kiloton per jaar. Dit is maar liefst 12,8% van de totale groenteproductie. Wortelen vormen met 37% het belangrijkste ingrediënt van deze reststroom, gevolgd door uien (27%), witte kool (8%) en tomaat (8%). De groenteresten bevatten naast flavonoïden ook andere waardevolle stoffen, zoals vitamines, mineralen, vezels, carotenen en aminozuren. ‘Onze analyse laat zien dat het potentieel voor hergebruik van ingrediënten uit reststromen groot is’, aldus Martijntje Vollebregt, onderzoeker bij Food & Biobased Research, ‘zelfs veel groter dan we in eerste instantie hadden verwacht.’ In het platform Infinity bracht Vollebregt samen met projectpartners hoogwaardige verwerkingsmogelijkheden van groentereststromen in kaart.

Milde extractie

Om de waarde van de ingrediënten te verzilveren, is het nodig ze in de gewenste kwaliteit uit de reststromen te winnen. De eerste resultaten van dit technologische onderzoek, uitgevoerd door Infinity-partner TOP BV, zijn veelbelovend. ‘Op laboratorium- en pilotschaal hebben we al goede resultaten behaald met betacaroteen uit wortel’, aldus Eral Osmanoglou, business developer bij TOP BV. ‘Daarbij gebruiken we milde extractiemethoden die de kwaliteit van de inhoudsstof intact laten en weinig energie kosten.’ De komende maanden gaat TOP BV de proeven opschalen om dit proces commercieel rendabel te maken.

Optimale locaties voor herverwerking

Logistiek onderzoek van Food & Biobased Research heeft aangetoond dat binnen het onderzoeksgebied één verwerkingslocatie per product of productgroep het meest rendabel is, want de transportkosten zijn laag ten opzichte van de bouwkosten van een verwerkingsfabriek. De volgende plaatsen zijn logistiek gezien het handigst voor herverwerking: het Brabantse Helmond voor wortels, Mijdrecht voor uien, Woudrichem voor tomaat, paprika en aubergine, en het Duitse Ottenstein voor alle koolsoorten. Extra schaalvoordeel is te behalen met een fabriek waarin reststromen van meerdere groentes verwerkt kunnen worden.

Over Infinity

Infinity is een publiek-privaat samenwerkingsproject en heeft als doel de hoogwaardige verwerking van groentereststromen tot ingrediënten voor voedsel en functionele of farmaceutische toepassingen te onderzoeken. Projectpartners zijn Wageningen UR Food & Biobased Research, TOP BV, Van Rijsingen Groep, Bodec en Bakers Basket. Infinity krijgt een financiële bijdrage van het ministerie van Economische Zaken.

Neem contact op met de expert