Zeeland krijgt geluidsscherm van milieuvriendelijk beton

Zeeland krijgt geluidsscherm van milieuvriendelijk beton

30 november 2016

Wat zijn kansrijke infra-toepassingen voor Miscanthus-beton? Om dit te weten te komen, wordt in Zeeland een betonnen proefgeluidsscherm geplaatst waarin Miscanthus is verwerkt. Het project is een samenwerking tussen Wageningen University & Research, mede-initiatiefnemer Impuls Zeeland, de Zeeuwse Miscanthusvezelleverancier Cradle Crops, CRH Sustainable Concrete Centre en bouwbedrijf Heijmans. Opdrachtgevers zijn de provincie Zeeland en het Ministerie van EZ.

Het consortium beschouwt het gebruik van Miscanthus als een kansrijke manier om hun producten milieuvriendelijker te maken en de CO2-voetafdruk verder te verkleinen.

Het streven is daarbij om ‘lokale’ biobased grondstoffen, zoals Miscanthus in Zeeland, toe te passen. De partijen gaan meten hoe dit milieuvriendelijke beton zich onder gewone buitencondities gedraagt. Blijkt de proef succesvol te zijn, dan kan er een flinke stap gezet worden op weg naar groener bouwen in infrastructurele projecten. De plaatsing maakt onderdeel uit van een breder project om de geschiktheid te onderzoeken van biobased grondstoffen in beton en asfalt voor toepassingen in de weg- en waterbouw.

Miscanthus interessant voor beton en asfalt

Volgens projectleider Jan van Dam van Wageningen University & Research is Miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd, potentieel een zeer interessante grondstof voor beton en asfalt: ‘Zo hoeft Miscanthus maar één keer in de 20 jaar geplant te worden en heeft het gewas een hoge opbrengst van droge stof. Groot voordeel van een biobased grondstof als Miscanthus is bovendien dat er relatief weinig CO2 vrijkomt bij de productie.’

Nu al gebruikt in civiele techniek en bouwindustrie

In het proefgeluidsscherm is het granulaat van zand en stenen dat normaal in beton zit, deels vervangen door Miscanthusvezels. Cementgebonden vezelcomposieten worden nu al in verschillende toepassingen in de civiele techniek en de bouwindustrie gebruikt. Tijdens deze proef meten de onderzoekers hoe het beton met Miscanthusvezels zich onder buitencondities gedraagt. Een van hun voorspellingen is dat het vergeleken met traditioneel beton waarschijnlijk makkelijker door planten te begroeien is. De pilot duurt naar verwachting een jaar.