Duurzaamheid

Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zijn belangrijke pijlers voor Wageningen University & Research. Ze komen tot uitdrukking in onze missie 'To explore the potential of nature to improve the quality of life’, én onze ambitie om voorloper te zijn op het gebied van duurzame bedrijfsvoering. Kortom, Wageningen University & Research staat voor duurzaamheid.

Zo is duurzaamheid in het aanbod van de 20 BSc-, de 28 MSc-opleidingen en het Lifelong learning programma van Wageningen University sterk vertegenwoordigd. Ook is er doorgaans een duurzame component in het Wageningse onderzoek.

Met het nieuws en de agenda van Wageningen University & Research is de informatie over duurzaam onderwijs en onderzoek actueel. Daarnaast is Wageningen University & Research voorloper in de duurzame bedrijfsvoering.

Een greep uit de resultaten tot nu toe

  • In 2015 is Wageningen University & Research klimaatneutraal en is de CO2 uitstoot 40% minder CO2 vergeleken met 2010. De 77,5 miljoen kWh opgewekte duurzame windenergie, door de eigen windmolenparken in Lelystad, levert een grote bijdrage.
co2footprint_2010-2015.JPG

  • Wageningen Campus is één van de meest duurzame kenniscampussen ter wereld, o.a. door gebruik van warmte-koude opslag voor gebouwen op Wageningen Campus en het toepassen van hoge duurzaamheidscriteria bij bouw, onderhoud en renovatie.
  • Bij de Transparantiebenchmark 2015 haalt Wageningen UR voor het vierde opeenvolgende jaar de hoogste score bij de Nederlandse kennisinstellingen.
grafiek_8-01.png

  • Wageningen University wint SustainaBul 2016 en is voor de vierde keer op rij de meest duurzame universiteit van Nederland.
  • In 2015 deden medewerkers mee aan de door Wageningen University & Research georganiseerde FoodBattles tegen voedselverspilling. Groepsgerichte aanpak leidt binnen drie weken al tot 20-35% minder weggegooid voedsel, blijkt uit eigen onderzoek over de FoodBattles.
  • The Green Man laat zich geregeld zien op Wageningen Campus en brengt duurzaamheid op een ludieke manier onder de aandacht.
  • Green Office Wageningen houdt ons scherp door kritische vragen te stellen over duurzaamheid. Een greep uit de acties: de Uitreiking van de Green Teacher Award, de Meatless Monday in de restaurants van Wageningen Campus en GreenMatch waarbij studenten aan de slag met duurzame dilemma’s.