prof.dr.ir. L (Liesje) Mommer

prof.dr.ir. L (Liesje) Mommer

Hoogleraar Ondergrondse Ecologie & Boegbeeld Biodiversiteit

Ik combineer mijn wetenschappelijke werk met een drive om een natuur-inclusieve samenleving te creeëren.

Als onderzoeker pluis ik de diversiteit aan ondergrondse interacties tussen plantensoorten en bodemschimmels - de goede symbiotische schimmels en de slechte, de ziekteverwekkers - uit. Welke eigenschappen van plantengemeenschap bepalen de dynamiek tussen bodemleven en het risico op ziekte-uitbraak. Mijn werk als wetenschapper wordt hoog gewaardeerd, gezien de drie-op-een-rij erkenning (2022-2022) als 'Highly-Cited Scientist' (Top1% best cited) van Clarivate Analytics. Voor meer info en lopenede zie hieronder. 

Ik ben in de bres voor biodiversiteit gesprongen na lezing van het IPBES rapport in 2019. Dat was zóó alarmerend over de staat en de oorzaken van biodiversiteitsverlies, dat ik besloot meer te gaan doen aan het tegengaan van biodiversiteitsverlies. Mijn motto daarbij Alleen als we nu allemaal gaan samenwerken aan de ontwikkeling en implementatie van natuur-inclusieve oplossingen, kunnen we het tij nog keren. Ik heb daarom het Wageningen Biodiversity Initiative opgericht. We zijn een  overkoepelende structuur die kenniseenheden van WUR verbindt om een sterke en significante bijdrage te leveren aan het ombuigen van de dalende biodiversiteitscurve om deze weer te doen stijgen. Het initiatief heeft als doel zowel in transformatief onderzoek als onderwijs te verbinden en te inspireren en zo collectief een natuurinclusieve maatschappij te ontwikkelen (https://www.wur.nl/en/Research-Results/Themes/Biodiversity/What-is-the-Wageningen-Biodiversity-Initiative.htm). 

Foto: Ik vertel aan tafel bij TV programma Atlas waarom biodiversiteit zo belangrijk is voor ons  het is de basis van ons dagelijks leven - October 2021