Ellen Kampman, Persoonlijk Hoogleraar Voeding en Kanker

“Al die verschillende typen onderzoek en toch één faculteit: dat is het unieke aan Wageningen University & Research. Juist dit aspect sprak me aan toen ik hier in 1981 ging studeren. Ik wist nog niet zeker wat ik precies wilde doen en ik kon hier tenminste nog alle kanten op. Al snel wist ik dat voeding & gezondheid mijn terrein zou worden. Na mijn afstuderen in 1988 – we hebben het over de tijd dat je van de overheid nog lekker lang mocht studeren – heb ik besloten om ook elders ervaring op te doen.

Wageningen University & Research heeft goede mannen én vrouwen aan de top nodig
Ellen Kampman

Ik heb aan verschillende universiteiten gewerkt, waaronder die van Harvard University in Boston en University of Washington in Seattle, maar ook bij TNO in Zeist. Sinds 1996 werk ik weer in Wageningen en het bevalt me erg goed. Toch lijkt het alsof ik heel ergens anders terecht ben gekomen. In plaats van de kroegen van mijn studententijd bezoek ik nu het theater en de restaurants. En de wijk waarin ik nu woon kende ik toen nog niet eens. Maar het heeft nog steeds iets ‘eigens’.

Voeding en kanker

Wageningen University & Research geeft in de wereld de toon aan als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar voeding en gezondheid. De onderzoeken die we doen, variëren sterk: van onderzoek op celniveau tot onderzoek naar sociale aspecten van voeding. Mijn vakgebied is voeding en kanker. We hebben recentelijk onderzoek gedaan naar het effect van foliumzuur op het voorkomen van darmkanker. Met andere woorden: is het zinvol om foliumzuur toe te voegen aan voeding om daarmee de kans op darmkanker te verminderen? Dit soort onderzoeken hebben grote impact op de samenleving. Het mooie is dat ze niet beperkt blijven tot mijn afdeling, maar dat we samen optrekken met diverse andere onderdelen binnen Wageningen University & Research.

Aan ons de uitdaging om onze wetenschappelijke kennis over te dragen aan het grote publiek. En dat is hard nodig, want er bestaat veel onduidelijkheid over voeding en gezondheid. Zo zou ik het wel van de daken willen schreeuwen dat je niet je groenten en fruit kunt laten staan als je vitaminesupplementen gebruikt. Je zult toch echt je boontjes moeten opeten…

Meer vrouwen aan de top

Het zou goed zijn als er  binnen de leidinggevende functies van WUR wat meer diversiteit zou zijn. Een organisatie als deze heeft goede mannen en vrouwen aan de top nodig, want beide groepen kijken met andere ogen naar bestuurlijke onderwerpen. Trouwens: een leidinggevende functie betekent niet automatisch een lijdende functie en er is zeker ruimte voor een leven ernaast.

Als ik naar mezelf kijk, heb ik altijd de ruimte gekregen om mijn eigen pad te volgen. Ik vind dat erg prettig en stimulerend. Bij mijn oratie vorig jaar heb ik dan ook een welgemeend dankwoord uitgesproken aan Wageningen University & Research.”

Hoogste IQ van Nederland

"Wist je dat Wageningen het hoogste IQ van Nederland heeft? Niet verwonderlijk natuurlijk, omdat heel veel mensen betrokken zijn bij de universiteit en de onderzoeksinstituten…"