Lezing

WURtalks - Stikstof uit de natuur

Om de groeiende wereldpopulatie te kunnen blijven voeden, is het nodig om de landbouwproductie op een duurzame manier te laten groeien. Vlinderbloemigen kunnen een deel van het antwoord zijn op dit probleem. Zij hebben namelijk geen mest nodig, want ze kunnen stikstof binden uit de lucht.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

wo 22 maart 2017 19:45 tot 22:00

Locatie Forum, gebouwnummer 102
Droevendaalsesteeg 2
102
6708 PB Wageningen
0317–482160
Zaal/kamer C0214

De meeste planten halen hun stikstof uit de bodem, maar de natuurlijke stikstofgehaltes in de grond zijn erg laag. Om de groei van gewassen te verbeteren voegen we (kunst)mest toe, waarvan stikstof één van de hoofdingrediënten is. Helaas is kunstmest niet overal makkelijk verkrijgbaar en het gebruik kan gevolgen hebben voor het milieu.

Hoe kunnen vlinderbloemigen rhizobium bacteriën temmen voor duurzame stikstof?

Ton Bisseling - Professor moleculaire biologie

Vlinderbloemigen hebben geen mest nodig, omdat ze hun stikstof uit de lucht kunnen halen in plaats van uit de bodem. Ze doen dit met de hulp van rhizobium bacteriën, maar hoe doen ze dat precies? Ton Bisseling zal je het verhaal vertellen over hoe vlinderbloemigen bacteriën kunnen temmen voor stikstof uit de natuur.

N2Africa - Als technologie ontsnapt uit het laboratorium

Ken Giller - Professor plantaardige productiesystemen

Nadat we geleerd hebben hoe vlinderbloemigen stikstof kunnen binden zal Ken Giller vertellen hoe we dit kunnen toepassen. Hoe kunnen we kleine boeren in Afrika helpen en duurzame landbouw bereiken?