Nieuws en Co in gesprek met Willem Takken over gen-mug tegen Zika-virus

Nieuws en Co in gesprek met Willem Takken over gen-mug tegen zika-virus

Het zika-virus woekert voort in heel Latijns-Amerika en de Caraïben. Aedes-steekmuggen, vooral actief overdag, verspreiden het virus. Voor zwangere vrouwen kan het virus vervelende complicaties opleveren. Een genetisch gemanipuleerde mug kan helpen het zika-virus in te dammen. Willem Takken, hoogleraar entomologie bij Wageningen University, geeft uitleg.

Symptomen van de besmetting zijn bijvoorbeeld koorts, huiduitslag en rode ogen. Maar zwangere vrouwen lijken juist extra gevaar te lopen.

Een genetisch gemanipuleerde mug kan helpen het zika-virus in te dammen. Een biotechnologisch bedrijf heeft een test met een genetisch gemanipuleerde mug gedaan in de Braziliaanse stad Belo Horizonte, waar het aantal muggen dat het virus verspreidt met 82 % afnam. De gemanipuleerde mannetjesmug van de Aedes aegypti-soort kan zich wel voortplanten, maar zijn kinderen gaan dood voor ze zelf vruchtbaar zijn. Willem Takken, hoogleraar entomologie bij Wageningen University, vertelt over de mug en hoe deze genetische modificatie werkt.

Luister naar de uitzending