Studentinformatie

Rankings Wageningen University

Voor veel Nederlandse en vooral internationale studenten zijn de rankings van universiteiten van grote invloed op hun studiekeuze. Omdat er veel verschillende rankings zijn is het niet altijd duidelijk hoe belangrijk een ranking is en wat deze meet. We leggen graag uit wat de belangrijkste rankings zijn, wat ze meten én hoe Wageningen University bij deze rankings scoort.

#1 Universiteit in Nederland

Keuzegids Universiteiten 2016
De Keuzegids Ranking vergelijkt verschillende Nederlandse universiteiten. Wageningen University is in 2015 voor de 11e keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit in Nederland. De beste bachelorstudies zijn Plantenwetenschappen, Internationaal Land- en Waterbeheer en Moleculaire Levenswetenschappen.

#47 in de wereld [#1 in Nederland]

Times Higher Education World University Rankings 2015-2016
De Times Higher Education World University Rankings beoordelen universiteiten van wereldklasse op 13 indicatoren, verdeeld over 5 groepen: lesgeven (30%), onderzoek (30%), citaties (30%), internationaal perspectief (7,5%) en inkomen uit bedrijfsleven (2,5%). Wageningen University neemt op deze lijst van 400 universiteiten plaats 47 in. In deze lijst behoort Wageningen University tot de top 20% in citaties en in de top 10% in de groepen lesgeven, onderzoek, internationaal perspectief en inkomen uit bedrijfsleven.

#1 op agrarisch gebied

National Taiwan Ranking 2015-2016
De National Taiwan Ranking vergelijkt meer dan 300 universiteiten op kwaliteit, impact en productiviteit van onderzoekers om prestaties van wetenschappelijke artikels in kaart te brengen. Volgens NTU is Wageningen de nummer 1 op agrarisch gebied en #148 in de algemene ranglijst.

#1 in agricultuur en bosbouw, #4 in omgevingswetenschappen

QS World University Rankings 2016-2017
De QS World University Rankings werden voor het eerst samengesteld in 2004. Hier werden 700 universiteiten beoordeeld en de beste 400 werden gerangschikt. Deze lijst is samengesteld op basis van zes criteria – academische reputatie (40%), docent/student ratio (20%), citaties (20%), reputatie van universiteit onder werkgevers (10%), aantal internationale studenten (5%) en aandeel internationale docenten (5%). In deze lijst staat Wageningen wereldwijd op de 135e plaats.

#101-150 in de wereld [#5-7 in Nederland]

Academic Ranking of World Universities 2015
Deze lijst is ook bekend als de Shanghai Ranking. In deze ranking worden uit een selectie van 1200 universiteiten de beste 500  bepaald aan de hand van 6 indicatoren: aantal onderscheiden alumni (10%) en stafleden (20%), veel geciteerde onderzoekers (20%), aantal onderzoeken (20%), publicaties in vooraanstaande tijdschriften (20%) en onderzoekskosten (10%). In deze lijst is Wageningen University een van de beste 150 universiteiten in de wereld en #29 op het gebied van Life & Agriculture Sciences.