Van koolhydraten naar nieuwe, waardevolle producten

Is het mogelijk om meer waarde te creëren voor mijn koolhydraatrijke biomassastroom? Kan ik de milieubelasting van mijn producten verlagen door andere, mildere proces- en derivatietechnieken te gebruiken? Dit soort vragen houden bedrijven bezig nu de suikerquota afgeschaft worden en de verwerking van suikers in voedselproducten onder druk staat. Wageningen Food & Biobased Research kan deze vragen beantwoorden en draagt als ‘makelaar’ bij aan het ontwikkelen van nieuwe, concurrerende waardeketens.

Wij ontsluiten het potentieel van uw biomassastroom in onze R&D-faciliteiten. Of u nu zoekt naar meerwaarde voor biomassastromen uit landbouwgewassen of bosbouw – zoals suikerbiet, maïs, aardappelen of graan – of aquatische biomassa zoals algen of zeewier. Door middel van gericht onderzoek, toegepaste technieken en de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve processen werken we samen aan nieuwe biobased producten of zelfs nieuwe voedingsingrediënten.

Meer doen met uw koolhydraatrijke biomassa?

Van complexe biomassastromen naar componenten

Met onze bioraffinage sleuteltechnologieën, zoals extractie, kolomchromatografie, kristallisatie en membraantechnologie, kunnen we complexe biomassa(rest)stromen verwerken tot componenten met een hoge puurheidsgraad. En met onze expertise in mechanische, thermische en (bio)chemische voorbehandeling kunnen we belangrijke biomassacomponenten uit (landbouw)gewassen scheiden en isoleren. Componenten zoals zetmeel, cellulose, hemicellulose en/of eiwitten en lignine.

Een voorbeeld hiervan is een project waarin we pentose extraheerden uit verschillende biomassabronnen: zemelen, bagasse en suikerbietpulp. We willen deze pentosen converteren naar furaandicarbonzuur zodat onze klant er vervolgens het bioplastic PEF– een alternatief voor PET – van kan maken.

Van polysacchariden naar nieuwe toepassingen

Er zijn verschillende voorbeelden van polysaccharideproducten en -methodes waaraan we werken, zoals gemodificeerd zetmeel, voedingsvezels die gebruikt kunnen worden als functioneel ingrediënt in formuleringen, cellulosevezels voor composiete materialen en nieuwe zetmeeldeeltjes die worden gebruikt als papiercoatings. Een voorbeeld van een route die wij succesvol hebben ontwikkeld is de chemische conversie van C5- en C6-suikers uit suikerbietpulp of bagasse naar FDCA. Daarnaast ontwikkelen we processen voor de productie van isohexides, itacon- en methacrylzuur en bio-based aromaten. Onze biotechnologen ontwikkelen stammen voor de gisting van suiker naar melkzuur en middellange keten vetzuren.

Markten voor biomassacomponenten

Wij ondersteunen bedrijven bij de ontwikkeling van biobased plastics, coatings, verven, harsen, lijmen, polymeeradditieven en biobased chemicaliën op basis van koolhydraten. We kennen de markt van binnen en buiten weten dus welke commerciële toepassingen interessant kunnen zijn voor koolhydraatrijke biomassa – en andersom. Op deze manier brengen wij mogelijk partners samen en ontwikkelen we nieuwe, concurrerende waardeketens.

Andere agri-food reststromen verwaarden?