Vroege Vogels: Onderzoekers Alterra herleiden doodsoorzaken otters

Onderzoekers Dennis Lammertsma en Hugh Jansman van Alterra laten bij Vroege Vogels zien hoe ze te werk gaan bij het vaststellen van de doodsoorzaak van otters die dood gevonden zijn.

Bekijk het fragment uit de uitzending:

Het gaat goed met de otter in Nederland sinds zijn herintroductie in 2002. Op steeds meer plekken duikt hij op. De schatting is dat er nu zo’n honderdvijftig leven. Maar de keerzijde van het succes is dat er regelmatig otters gedood worden in het verkeer of sterven in een visfuik.

Alterra Wageningen UR bekijkt alle dode otters die worden gevonden om te zien wat de doodsoorzaak is. Van alle 196 otters die ze hebben onderzocht, was 84% een verkeersslachtoffer. Aan de buitenkant zien de dieren er vaak nog gaaf uit, maar bij sectie blijkt dat ze allerlei trauma’s en interne bloedingen hebben opgelopen. In dit rapport is daar meer over te lezen: Genetische monitoring van de Nederlandse
otterpopulatie 2013/2014
.

Mysterie

Otters die door verdrinking zijn omgekomen, worden nauwelijks binnengebracht bij Alterra. Sinds 2002 maar zeven exemplaren. En dat vindt Hugh Jansman van Alterra vreemd. Gezien de historische cijfers van otters die in fuiken omkomen en vergelijkingen met het buitenland zou dit percentage tussen de 20 en 40% moeten liggen. De verklaring hiervoor moeten we dus zoeken bij de vissers die de otters vinden in hun fuiken, maar dit niet melden bij Alterra.

Speciale aanpassingen

Jon Visser, van de Friese Bond van Binnenvissers, zegt dat de veertien beroepsvissers die de binnenwateren van Friesland nog telt, tot nu toe geen otters zijn tegengekomen in hun fuiken. Sterker nog, zij willen met speciale aanpassingen aan de fuiken juist voorkomen dat otters in de fuiken kunnen zwemmen. Met een speciaal ijzeren hekje kan de otter de fuik niet in, maar de vis wel. Alleen blijkt dat ook de vis zich door het hekje – een stopgrid – laat afschrikken. Daarom experimenteren de vissers met een andere fuik met daarin een net waar de otters uit kunnen ontsnappen. Zij streven naar een keurmerk dat aangeeft dat de vis ottervriendelijk is gevangen.

Stropers

Als de otters dus niet verstrikt raken in de netten van beroepsvissers, is de vraag waar dat wel gebeurt. De beroepsvissers wijzen hierbij naar de stropers die werken met illegale fuiken en die helemaal geen otterwerende maatregelen nemen. De Friese beroepsvissers mogen per jaar 36 ton paling vangen, legaal. Schattingen zeggen dat stropers zo’n 15 tot 17 ton aan illegale paling wegvangen. De kans dat daarbij otters in hun fuiken zwemmen en verdrinken is dus niet ondenkbaar. Maar zoals wel vaker, ligt de dader op het kerkhof.

Hulp voor de otter

Stichting Otterstation Nederland maakt zich sterk voor verbetering van het zoetwatermilieu en de bescherming van de otter in Nederland. Dit jaar viert de stichting zijn dertigste verjaardag. Op dit moment wordt er gewerkt aan een oplossing tegen de inteelt, een groot probleem waar de otter in Nederland op dit moment ook mee te kampen heeft. Op initiatief van de stichting zullen er nieuwe otters vanuit Centraal-Europa naar Nederland komen om te zorgen dat de populatie gezond blijft.

Bron: http://vroegevogels.vara.nl/