Alumniverhaal

Marcel Goossens

Na mijn studie ben ik gestart in de levensmiddelenindustrie (Numico & Cebeco). Ik ben gestart met het leiden van fabrieken en kwam zo in een technische operationele omgeving. Dit heb ik gedaan in Nederland, Tsjechië en Portugal.

Uitdagingen en veranderingen in ons voedselsysteem vragen om samenwerking tussen organisaties en disciplines. Om gezamenlijk koers te bepalen en daar uitvoering aan te geven is realisatiekracht en begrip van de inhoud nodig. Welke rol kan de WUR en de wetenschap spelen in het maatschappelijke debat en oplossing bieden voor de uitdagingen waar we voor staan. Ik heb me in Wageningen nooit opgesloten gevoeld binnen één discipline en dat integrale kijken ben ik steeds blijven doen. Dat proces heeft zich verder voortgezet en tegenwoordig werk ik aan projecten waar over de hele breedte van een thema organisaties aan deelnemen. Daarbij komt dat multidisciplinaire denken zeer van pas. Via verbintenissen met het Wageningse studentenleven bezoek ik Wageningen regelmatig en neemt het een speciale plek in mijn leven in.
Mede eigenaar P2 gevestigd te Utrecht. Tegelijkertijd vanuit P2 sinds 2020 projectdirecteur van de World Food Experience te Ede.
Zo’n 20 jaar geleden heb de overstap gemaakt naar P2, op dat moment een jong adviesbureau in scale-up fase dat zich richt op de realisatie van projecten bij overheden en in het bedrijfsleven. Ik ben overgestapt omdat ik op zoek was naar een kennisintensievere omgeving en omdat ik me wilde richten op de opstart van nieuwe initiatieven. In 2011 ben ik als partner mede-eigenaar van P2 geworden, tot dat we in 2021 afgestapt zijn van het partnermodel. Gezien de veranderende arbeidsmarkt hebben we de strategie gewijzigd en zijn we overgestapt op het cyane organisatiemodel. In dit model delen we het eigendom en zeggenschap met een groot aantal collega’s. In 2018 was ik medeoprichter van de energie-coöperatie Rijne Energie te Utrecht. Het vraagstuk hoe we Nederland voor de toekomst inrichten openbaarde zich toen volledig. In de polder werd geboerd, de grond was echter vrijwel volledig in handen van projectontwikkelaars en de coöperatie en de gemeente wilden er duurzame energie opwek realiseren.