Glucosinolaten verbinden wetenschapsgebieden

Congres over glucosinolaten verbindt wetenschapsgebieden

16 september 2014

Glucosinolaten staan in bijzondere belangstelling van zowel plantenwetenschappers als voedingswetenschappers. Rondom deze plantenstoffen, die voornamelijk aangetroffen worden in koolsoorten, is van 12 tot en met 15 oktober een congres in Wageningen: 'Glucosinolates and beyond'.

Giftig voor insecten, goed voor mensen

Kruisbloemigen zijn de bekendste planten die glucosinolaten aanmaken. Deze chemische verbinding beschermt planten tegen vraat want de stof is giftig voor veel insecten. Maar, zoals dat gaat in de natuur, hebben zich ook insecten ontwikkeld die wel tegen glucosinolaten kunnen, zoals het rupsen van koolwitje. Voor mensen zijn een aantal van deze plantenstoffen zelfs ronduit gezond; in laboratoriumproeven blijken glucosinolaten de groei van kankercellen te remmen. Dit verklaart de belangstelling van voedingswetenschappers, plantenwetenschappers en evolutiebiologen in deze plantenstoffen die in oktober centraal staan op het congres ‘Glucosinolates and beyond’.

Gebruikmaken van glucosinolaten

Van glucosinolaten zijn al meer dan 120 varianten ontdekt. Hoe planten deze chemische verbindingen aanmaken, is voer voor moleculair biologen. Wat het voor de ecologie betekende dat er planten ontstonden met een uniek verweer tegen veel insecten, daar buigen evolutiebiologen en plantenecologen zich over. Samen met voedingstechnologen bestuderen ze bovendien of er via kruisingen planten ontwikkeld kunnen worden waarvan de glucosinolaten bij voedselbereiding niet verloren gaan. Veel glucosinolaten worden in het kookproces namelijk afgebroken. Voedingsdeskundigen onderzoeken daarnaast de gezondheidseffecten van glucosinolaten en willen bovendien weten of gekookte groenten met hogere concentraties van de stof nog steeds goed smaken en door consumenten gewaardeerd worden. Agrotechnologen, op hun beurt, bestuderen of de stoffen die radijsjes scherp maken en koolsoorten hun unieke smaak geven ook te gebruiken zijn voor biologische pestbestrijding. Kunnen bodemaaltjes bijvoorbeeld effectief bestreden worden door meiraap onder te ploegen voordat een ander gewas de akker op gaat?

Poster indienen nog mogelijk

Het congres 'Glucosinolates and beyond' is van 12 tot en met 15 oktober in Hotel De Wageningsche Berg. Posters indienen is nog steeds mogelijk.

Sprekers ‘Glucosinolates and beyond’

Het congres zal worden geopend door Tiny van Boekel, directeur van het Onderwijsinstituut van Wageningen University. Nicole van Dam, hoofd van de onderzoeksgroep Moleculaire Interactie Ecologie aan het German Centre for Integrative Biodiversity Research (iDiv) van het universiteitenverbond Halle-Jena-Leipzig, zal vervolgens in haar keynote de verschillende wetenschappelijke stromingen die aan glucosinolaten werken met elkaar verbinden. Sprekers tijdens de deelsessies zijn Barbara Ann Halkier (Department of Plant and Environmental Sciences, University of Copenhagen), Richard Mithen (Institute of Food Research, Norwich Research Park), Monika Schreiner (Institut für Gemüse- und Zierpflanzenbau, Großbeeren) en Thomas Mitchell-Olds (Ecological and evolutionary genomics, Duke University).

Guusje Bonnema (Wageningen UR Plant Breeding) en Ruud Verkerk (Leerstoelgroep Food Quality and Design, Wageningen University) zijn trekkers van het congres.