EDEN ISS: Hoe kun je groenten telen in de ruimte?

EDEN ISS: Hoe kun je groenten telen in de ruimte?

3 januari 2017

Binnen het EU-project EDEN ISS heeft de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research de taak om de juiste gewassen te selecteren om uiteindelijk te laten groeien in kleine ruimtes op het International Space Station (ISS).

Inmiddels heeft de plantselectie plaatsgevonden. Er is geselecteerd op het menselijke welzijn én op het efficiënt omgaan met licht en ruimte. In het najaar van 2017 wordt een ‘space mission’ gesimuleerd bij het Neumayer III station op Antarctica, waarin een kleine groep wetenschappers zal wonen en werken gedurende één jaar. De bemanning zal verse groenten eten, geteeld in een ‘mobiel test laboratorium’, door een ‘space’ wetenschapper die hiervoor wordt opgeleid door de experts van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research.

Mobiel testlaboratorium

Op dit moment worden er experimenten uitgevoerd om voor deze gewassen en verschillende cultivars een zo optimaal mogelijk teeltrecept vast te stellen. Daartoe worden in Wageningen de condities van het mobiele testlaboratorium nagebootst in klimaatkamers. Er vinden experimenten plaats onder LED-belichting met alle kleuren van het zichtbare spectrum en verrood, bij verschillende lichtintensiteiten en teelttemperaturen.

Hoe snel kun je oogstn en hoeveel?

Bij het telen is het vooral van belang vast te stellen hoe snel gewassen zoals mini-komkommer, tomaat, radijs, kruiden en ‘ready-to-eat’ bladgroenten oogstbaar zijn na kieming, en hoeveel er per dag geoogst kan worden gedurende een aantal dagen of weken. Pas dan weten we hoeveel verse groenten geoogst en beschikbaar komen op dagbasis voor de Antarcticanauten (en later astronauten).