Ons toekomsteten in 11 films getoond op tentoonstelling Foodtopia

Nieuws

Ons toekomsteten in 11 films getoond op tentoonstelling FOODTOPIA

Gepubliceerd op
17 juni 2015

Hoe ziet ons eten er in de toekomst uit? En waar halen we het vandaan? Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, is gastconservator van de tentoonstelling FOODTOPIA in museum Boerhaave. De onderstaande filmpjes zijn onderdeel van de tentoonstelling en geeft een kijkje in de toekomst van ons voedsel.

Tafel van Louise Fresco: Algen

Eten we binnenkort algen? Volgens Louise Fresco wel. Niet als groene smurrie, maar verwerkt in andere dingen. Algen zijn efficiëntere en veelzijdige bron van eiwitten en kennen bovendien tal van andere toepassingen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Aardappel

Aardappels zijn voor veel meer geschikt dan alleen maar als voedingsstof. Louise Fresco legt uit hoe de aardappel van de toekomst er uit zal zien.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Appel

De appel blijft zich ontwikkelen. Inmiddels zijn er meer dan 20.000 appelrassen. Er zijn appels die goed tegen kou, droogte of schimmels kunnen. En misschien krijgt de appel nog wel andere eigenschappen, bijvoorbeeld dat het fruit gezonder wordt door minder suikers en meer vitamines. De toekomst zal het uitwijzen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Etiketten

Er is tegenwoordig zoveel keuze in de supermarkt dat we niet meer weten wat we moeten kiezen. Slaaf-vrije chocolade, gewone chocolade of liever helemaal geen chocolade? De consument van de toekomst wil weten waar zijn eten vandaan komt.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Insecten

De meeste mensen gruwen van insecten, maar eigenlijk zijn ze heel efficiënt voedsel. Niet alleen voor mens, maar ook voor dier. Eet u straks een stukje insectentaart?

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Overgewicht

Op dit moment zijn er 2,1 miljard mensen te zwaar. Dat is meer dan het aantal mensen dat aan ondervoeding lijdt. Het is dus zaak dat we leren omgaan met welvaart en ons voedselpatroon gaan aanpassen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Respect

Voor de productie van ons voedsel zijn we afhankelijk van vissers, boeren en mensen die voedsel verwerken. Mensen die hard werken zodat wij goedkoop en veilig voedsel hebben. En toch krijgen ze een hoop kritiek van mensen die niet meer snappen hoe de voedselketen in elkaar zit, terwijl ze daar wel afhankelijk van zijn.


- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Robots

Het boerenleven is niet dat romantische plaatje dat wij vaak nog in ons hoofd hebben zitten. Het is zwaar, arbeidsintensief werk en het kan lastig zijn om opvolging in het bedrijf te vinden. De oplossing ligt bij het ontwikkelen van robots die zwaar werk als plukken kunnen overnemen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Brood

Brood is zit vol vitamines en ijzer, is gezond en makkelijk te bereiden. In veel religies heeft het zelfs een symbolische waarde. Het is het oudste bereide product dat we kennen en een heel waardevol voedingsmiddel.


- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Dierenwelzijn

De grootste morele uitdaging voor de toekomst is hoe we omgaan met dieren. Bijna iedereen houdt van vlees, en vlees is ook belangrijk, maar tegelijkertijd is er terecht steeds meer aandacht voor het welzijn van dieren. Hoe vind je daar de balans in?


- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Tafel van Louise Fresco: Vis

Het is duidelijk dat we niet door kunnen gaan met het leegvissen van de zeeën. Volgens Louise Fresco wordt de visteelt de snelst groeiende industrie ter wereld, maar vis telen is niet makkelijk. Voor welke uitdagingen komen we te staan?

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan