Nieuw project voor de ontwikkeling van een darm op een chip

Nieuw project voor de ontwikkeling van een darm op een chip

16 december 2016

Wageningen University & Research en de Universiteit Twente hebben geld gekregen voor een multidisciplinair 4-jarig onderzoeksproject voor de ontwikkeling van een darm-op-een-chip. In dit nieuwe project kan de wisselwerking tussen verschillende stoffen in de menselijke darm bestudeerd worden. Dit is nodig om de werking van stoffen op te sporen. Nu worden daar nog vaak proefdieren voor gebruikt. De darm-op-een-chip kan in de toekomst bijdragen aan de vermindering van dierproeven.

Darmbacteriën en afweercellen

De onderzoekers in Wageningen en Twente gaan een innovatieve darm-op-een-chip ontwikkelen met darmbacteriën en afweercellen. Alle bouwstenen van een echte darm worden nagebootst. Vervolgens wordt gekeken naar de wisselwerking in de darm tussen stoffen, voedingsingrediënten, micro-organismen, darmcellen en de effecten op het afweersysteem. Effecten van stoffen, positief of negatief, kunnen zo nauwkeurig in kaart worden gebracht.

De subsidie maakt onderdeel uit van het onderzoeksprogramma ‘Bouwstenen van het leven’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Darm_chip.jpg

Microscopische foto van een darm op een chip