Rianne Jacobs wint SETAC Journals Best Paper Award

Rianne Jacobs wint SETAC Journals Best Paper Award

8 mei 2017

Gisteravond ontving Rianne Jacobs de SETAC Journals Best Paper award voor haar paper: “Combining exposure and effect modeling into an integrated probabilistic environmental risk assessment for nanoparticles”. Ze schreef dit artikel in het kader van haar promotieonderzoek: Variabiliteit & Onzekerheid in Risicobeoordeling van Nanodeeltjes bij Wageningen University & Research. De Award werd uitgereikt tijdens de SETAC Europe 27th Annual Meeting.

‘Het is een innovatief onderzoek en grondig uitgevoerd, Jacobs laat zien hoe statistiek risicobeoordelaars kan helpen omgaan met grote onzekerheid en kleine steekproeven. Met deze methode geeft Jacobs toekomstige onderzoek duidelijke handvatten voor een verbeterd inzicht in de risico van nanodeeltjes.’ Paul van den Brink, Personal Professor of Chemical Stress Ecology at Wageningen University & Research en redacteur van het artikel van Jacobs.

Beter beoordelen van risico’s

In haar onderzoek bestudeerde Jacobs verschillende toepassingen van nanodeeltjes, zoals nanosilica in voedsel, titaniumdioxide in cosmetica en medicijnen en antibacteriële zilverdeeltjes. Jacobs bleek bij deze praktijkvoorbeelden met haar aanpak in staat te zijn om de belangrijkste bronnen van onzekerheid te identificeren. Op basis van deze identificatie kan onderzoek beter worden gericht op de gebieden die dat het meest nodig hebben, waardoor grote vooruitgang gemaakt kan worden in het reduceren van de onzekerheid die momenteel de risicobeoordeling van nanodeeltjes belemmert.

“Wow! Dit is ongelooflijk. Het is fantastisch om te zien hoe statistisch onderzoek zo'n erkenning krijgt in een niet statistisch vakgebied als milieukunde. Met speciale dank ook aan mijn tweede auteur, Joris Meesters, zonder wiens expertise over hoe nanodeeltjes zich in het milieu gedragen, dit zeker niet mogelijk was geweest” was de eerste reactie van Jacobs.

SETAC Journal Best Paper Award

Het tijdschrift ET&C (Environmental Toxicology and Chemistry) rijkt ieder jaar een Best Paper Award uit aan een van de artikelen die in het jaar ervoor door het blad werd gepubliceerd. De nominaties komen van de redacteur van de betreffende artikelen samen met recensenten en worden door een jury van een groep redacteuren van het tijdschrift beoordeeld.