Persbericht

Zes Wageningse onderzoekers krijgen een Vidi

article_published_on_label
18 mei 2015

Zes Wageningse wetenschappers ontvangen dit jaar een Vidi-subsidie. Dat maakte de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maandag 18 mei 2015 bekend. Dat zijn twee keer meer Vidi’s dan de afgelopen jaren voor Wageningen University. Vidi-beurzen worden toegekend aan onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met Veni en Vici deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO.

De Vidi’s gaan naar de onderzoekers Bram Büscher (Sociologie van ontwikkeling en verandering), Liesje Mommer (Natuurbeheer en plantenecologie), Bart Pollux (Experimentele zoölogie), Gert-Jan Steeneveld (Meteorologie en luchtkwaliteit), Emely de Vet (Strategische communicatie) en Tom Wennekes (Organische chemie). Met de Vidi-beurs kunnen de laureaten vijf jaar onderzoek doen en een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

De Vidi-subsidies werden toegekend voor

Natuurbehoud in crisissituaties - Prof.dr. Bram Büscher, Sociologie van ontwikkeling en verandering
De druk op kwetsbare ecosystemen en diersoorten neemt wereldwijd snel toe. Dit levert steeds vaker uitzonderlijke en gewelddadige situaties op waarbij onmiddellijk actie moet worden ondernomen om natuur te beschermen. Dit project onderzoekt natuurbehoud in crisissituaties en de effecten hiervan op mens en natuur in Brazilië, Indonesië en Zuid-Afrika. 

Verstoppertje spelen: Ondergrondse plant-schimmel interacties - Dr. ir. Liesje Mommer, Natuurbeheer en plantenecologie
In een natuurlijk grasland komen veel verschillende soorten planten naast elkaar voor, zonder dat één plantensoort de overhand krijgt. Onderzoekers denken dat ziekteverwekkende bodemschimmels de veelvoorkomende planten in toom houden, terwijl de zeldzame soorten zich kunnen verstoppen tussen de wortels van hun buren, waardoor de schimmels ze niet kunnen vinden.

Evolutionaire oorzaken en gevolgen van het ontstaan van de vissenplacenta - Dr. Bart Pollux, Experimentele zoölogie
De placenta is een complex orgaan dat herhaaldelijk is geëvolueerd in het dierenrijk. Dit onderzoeksproject onderzoekt waarom de placenta is ontstaan en wat de gevolgen ervan zijn voor de evolutie van geslachtskenmerken en voortplantingsgedrag. De onderzoekers bestuderen hiertoe natuurlijke populaties van levendbarende vissen.

Wind in steden - Dr. Gert-Jan Steeneveld, Meteorologie en luchtkwaliteit
De ruimtelijke variatie van gebouwen, wegen en parken vormt microklimaten in steden. Wind in steden beïnvloedt het thermisch comfort, luchtkwaliteit, gezondheid en energiebehoefte van haar inwoners. Met geavanceerde stromingsmodellen bepalen meteorologen het gedrag van wind, windvlagen en microklimaten in de stad. 

Navigeren door een verleidelijke voedselomgeving - Dr. Emely de Vet, Strategische communicatie
De makkelijke toegang tot veel en ongezond voedsel wordt in verband gebracht met de toename in overgewicht. De onderzoekers analyseren welke subtiele hints in de voedselomgeving aanzetten tot ongezond eetgedrag en hoe aanpassing ervan kan bijdragen aan een gezonder eetpatroon.

Gezonde planten door zoete communicatie onder de grond – Dr. Tom Wennekes, Organische chemie
Planten hebben een enorme bacteriepopulatie rondom hun wortels, de rhizosfeer, die essentieel is voor hun gezondheid. De onderzoekers gaan een rhizosfeermodel op een chip ontwikkelen en hierop met moleculair gereedschap bestuderen hoe de plant en bacteriën via suikers met elkaar communiceren.

Vidi

Voor een Vidi kunnen onderzoekers een onderwerp naar keus voor financiering indienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. De Vidi-beurzen worden door NWO jaarlijks toegekend. In totaal kende NWO voor dit jaar 87 Vidi-beurzen toe.