Nieuws

Orion: vlag in top voor hoogste punt

article_published_on_label
19 september 2012

De ontvangstruimte is nog van kaal beton, maar dat staat een feestje niet in de weg.

Gisteren werd in Orion gevierd dat het hoogste punt van de nieuwbouw is bereikt. De vlag ging in top en het traditionele pannenbier stond koud.

Felgekleurde helmen en veiligheidsvesten, donkere pakken met stropdassen en casual, het is een gevarieerd gezelschap dat in de zonovergoten ontvangstruimte bijeen komt. Een uurtje geleden gooide een regenbui met harde wind nog bijna roet in het eten. De wind nam zo sterk toe dat de palmboompjes die ter versiering waren opgesteld, een voor een omwaaiden. Geen omstandigheden om feestvierders op grote hoogte de vlag te laten hijsen. Maar de wind is weer gaan liggen en de ceremonie kan doorgaan. Alleen de octocopter, een mini-helicopter met camera’s om alles vanuit de lucht te filmen, moet noodgedwongen aan de grond blijven.

Spektakel

Orion%20Hoogste%20punt%204.jpg

De hoge ramen van Orion geven een prachtige lichtinval, dat kun je nu al zien, ook al is het gebouw nog lang niet klaar. Het is heel ruim ook, het spreekgestoelte en het grote scherm erachter vallen bijna in het niet. Boven de ontvangstruimte ‘hangt’ de grote collegezaal, een kolossale schotel in een stalen constructie waar Orion omheen lijkt gebouwd. Tijs Breukink, lid van de Raad van Bestuur van Wageningen UR, vertelt met een knipoog hoe het bestuur speciaal in het naastgelegen Atlas is gaan zitten om het bouwproces goed in de gaten te kunnen houden. “Een spektakel soms, bijvoorbeeld toen verschillende wegen afgesloten moesten worden. Dat was nodig om de hoge kranen naar de bouwplaats te transporteren.”

In de eerste plannen van de nieuwe campus was Orion nog niet voorzien, maar door de groeiende studentenaantallen is een tweede onderwijsgebouw beslist nodig. Breukink: “En daarmee krijgen we meteen ook de grootste zaal van Wageningen hier op de campus. In de schotelvormige collegezaal hier boven ons komen maar liefst 746 zitplaatsen.”

Ingewikkeld bouwwerk

Orion%20Hoogste%20punt%201.jpg

Architect Joost Ector, geestelijk vader van Orion, is niet nieuwsgierig naar het eindresultaat. Dat kent hij al, van binnen en van buiten. Hij is vooral benieuwd of het gebouw aan de verwachtingen zal voldoen. “Het is een van de ingewikkeldste gebouwen die we gemaakt hebben. Het architectonisch ontwerp is belangrijk, maar ook de functie, met veel hightech zoals de labs en een hoge duurzaamheid. Tegelijkertijd wordt het ook het sociale hart van de campus. Of het aan de verwachtingen voldoet weten we in het voorjaar, bij de opening. Het gebouw zal dan voor zichzelf spreken.”

Orion%20Hoogste%20punt%202.jpg

Op het grote scherm is vervolgens te zien hoe boven op het dak van Orion vier vlaggen worden gehesen door alle partijen die bij de bouw betrokken zijn. Wageningen UR, architectenbureau Ector Hoogstad, bouwtechnisch adviesbureau ABT en bouwconsortium Heijmans/Burgers Ergon. Het hoogtepunt voor sommigen kwam vervolgens per kraan van het dak naar beneden: het traditionele pannenbier werd op een pallet voor de deur van Orion getakeld. Tijd om het glas te heffen op de nieuwbouw.