Nieuws
WUR doet voor miljoenen euro’s mee aan nieuwe Perspectief-projecten
Onderzoekers van WUR doen mee aan twee nieuwe brede onderzoeksprojecten van het Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dat doen ze als onderdeel van een consortium. De projecten waar WUR aan meedoet gaan kijken hoe je smaakvolle eiwitten kunt krijgen van planten én hoe je beter biologische fabrieken bouwt.
Perspectief is een programma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), gefinancierd door het ministerie van EZK. Het programma daagt onderzoekers uit om brede, discipline overstijgende consortia te vormen met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden.
Doel is om onderzoek te doen op maatschappelijke uitdagingen en de sleuteltechnologieën, technologieën waar Nederland wetenschappelijk in uitblinkt en waarin de komende jaren wetenschappelijke en economische groei wordt verwacht.
Betere biologische fabrieken
Een circulaire bio-economie produceert minder afval, gebruikt minder giftige stoffen, stoot minder broeikassen uit en is zuiniger met grondstoffen. De gisten en bacteriën die nodig zijn om huidige (petro)chemische processen te vervangen kunnen echter nog niet voldoende nuttige stoffen produceren onder bepaalde industriële omstandigheden, zoals in aanwezigheid van oplosmiddelen of bij verhoogde temperaturen en hoge zuurgraad.
Het consortium past een gistsoort en twee bacteriestammen zodanig aan dat deze efficiënt en kosteneffectief bioplastics, geur- en smaakstoffen, en vervangers van plantaardige olies zoals palmolie en zonnebloemolie kunnen maken.
“Onze missie is duidelijk”, stelt Martins dos Santos. “We willen robuuste en op maat gemaakt celfabrieken maken die nieuwe mogelijkheden bieden in de industriële biotechnologie.” Met het nieuwe project INDUSTRIOPHILE (tailored and robust cell-factories for the next-generation Industrial Biotechnology) werkt Martins dos Santos samen met 26 partners, waaronder universiteiten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. “Het project is een gezamenlijke toewijding om een duurzame toekomst te bouwen en economische kansen te creëren voor Nederland."
Het budget (incl. cofinanciering) voor dit project is 6,9 miljoen euro. Het consortium wordt geleid door prof. dr. ir. Vitor A.P. Martins dos Santos van WUR en bestaat uit de volgende deelnemers:
- Kennisinstellingen: HAN University of Applied Sciences, Rijksuniversiteit Groningen, RIVM, TU Delft, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen Universiteit & Research
- Bedrijven: ADM GmbH, ALTAR, EV Biotech, Gecco Biotech, Ingenza Ltd, Isobionics (BASF), KraftHeinz, Mitsubishi Chemical UK, NPI
- Andere maatschappelijke partners: AI4b.io, BiotechAcademyDelft, BiotechBooster, DSMZ, ELIXIR, IBISBA,
- Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, PlanetB.io, UNLOCK
Smaakvolle eiwitten van planten
Meer dan een kwart van de wereldwijde broeikasgasuitstoot komt van de voedselproductieketen. Als we de dierlijke eiwitten in ons dieet vervangen door plantaardige alternatieven gaat deze uitstoot drastisch omlaag.
Daarnaast zijn plantaardige diëten gezonder. De huidige plantaardige alternatieven voor bijvoorbeeld zuivel en vlees hebben echter nog niet de gewenste smaak, textuur en voedingswaarde. Fermentatie is een veelbelovende technologie om dit te verbeteren, maar is nu nog vaak gebaseerd op trial and error.
Het project FERMI (FErmentations optimized by Rational Models to
Improve plant-based substrates) gaat de voorspelbaarheid van fermentatieprocessen verbeteren om zo gericht de optimale productiemethode te vinden voor smaakvolle, gezonde en duurzame op plant gebaseerde voedingsmiddelen.
De transitie van zuivel- en vleesproducten naar alternatieve plantaardige voedselproducten is een veelomvattend proces dat versnelling en versterking nodig heeft, vinden Richard Notebaart en Eddy Smid, projectleiders vanuit WUR. “Een succesvolle transitie komt alleen tot stand als academische instellingen en bedrijven nauw samenwerken en daarbij de noodzakelijke expertises combineren”, aldus Notebaart.
Het budget (incl. cofinanciering) voor dit project is 5,3 miljoen euro. Het consortium wordt geleid door projectleider: Dr. Herwig Bachmann (Vrije Universiteit Amsterdam). Consortiumpartner: Dr. Richard Notebaart en prof. dr. Eddy Smid van WUR. Het consortium bestaat uit:
- Kennisinstellingen: TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen Universiteit & Research
- Bedrijven: Arla, Brannatura, Chr. Hansen, Ferrero, FrieslandCampina, IFF, Mediterranean Food Lab, NIZO Food Research, Roquette, Upfield