Project

H2020 SEAWISE (cofin)

Visserij is een belangrijke bron van gezonde voeding en werkgelegenheid in heel Europa, zeker voor specifieke gemeenschappen aan en bij de kust. Vanuit de voedseltransitie is er de verwachting dat er meer voedsel uit zee moet komen. Echter hoe dat gerealiseerd kan worden binnen de grenzen van de draagkracht van het mariene ecosysteem is een grote uitdaging. Ecosysteem-gericht visserij beheer (EBFM) wordt gezien als de oplossing voor een duurzame exploitatie van het mariene ecosysteem.  

Het EU H2020 project SEAwise is opgezet om het EBFM-concept te vertalen naar een volledig operationele aanpak die door de beleidsmakers kan worden toegepast. In Europa staat de invoering van EBFM voor vier grote uitdagingen: 

  1. Identificatie belangrijkste prioriteiten voor het ecosysteem. Er zijn talloze manieren waarop het ecosysteem van invloed kan zijn op visserij en vice versa; het is onwaarschijnlijk dat het correct voorspellen en beheren van al deze factoren verenigbaar is met praktisch beheer. SEAwise zal prioriteiten stellen door in samenwerking met de belanghebbenden een sociale en ecologische risicobeoordelingsmethode toe te passen.  
  1. EBFM operationeel maken is noodzakelijk om lacunes in de beschikbare kennis aan te pakken. De voor EBFM beschikbare kennis omvat zowel wetenschappelijke kennis als traditionele, op ervaring gebaseerde kennis van burgers, NGO's en vissers. Deze kennis moet worden geïntegreerd voor een operationele en pragmatische EBFM-implementatie voor Europa. SEAwise zal deze kenniskloof aanpakken door gebruik te maken van co-designbenaderingen voor de ontwikkeling van beheersregelingen om kennis van alle partijen te betrekken en te integreren. Wanneer informatie niet rechtstreeks kan worden gebruikt voor EBFM, zal SEAwise nieuwe benaderingen ontwikkelen.  
  1. Het gebrek aan op maat gesneden, accurate en adaptieve voorspellingsmodellen oplossen. De leden van het SEAwise-consortium beschikken over een rijke bron aan modelleringsinstrumenten, gegevens, kwantitatieve en kwalitatieve analyse-instrumenten en ervaring op het gebied van adviesverlening. Het project zal gebruik maken van wat beschikbaar is, dit verder ontwikkelen om leemten op te vullen en complementaire modellen te koppelen en rekening te houden met onzekerheid.  
  1. In gezamenlijkheid met beheerders advies ontwikkelen voor afstemming op hun behoeften bij praktische besluitvorming. Aangezien de echte deskundigen inzake het nut van advies de ontvangers zijn, zal SEAwise een netwerk van wetenschappers, belanghebbenden en besluitvormers opzetten om de verscheidenheid van de behoeften van de eindgebruikers in kaart te brengen, zowel inhoud als toegankelijkheid.  

 

Publicaties