Project

Impact vogelgriep op zeevogels

Vogelgriep heeft in 2022 vele duizenden Grote Sterns gedood. Grote Sterns zijn beschermde zeevogels die in minder dan 10 kolonies broeden in Nederland; ons land heeft (had) de grootste populatie in Europa. Het is nu zaak zoveel mogelijk te leren van vogelgriep bij deze wilde vogels, voor het volgende broedseizoen.

Vogelgriep heeft de populatie Grote Sterns (Sterna sandvicensis) zo sterk aangetast dat dit kan leiden tot lokaal uitsterven. De kolonies worden na het broedseizoen ingenomen door andere watervogels (steltlopers, eenden, ganzen) die het virus kunnen blijven circuleren. Of overlevende sterns immuun zijn of niet zijn besmet (en dus nog steeds vatbaar) is niet bekend. Volgend jaar zullen de aantallen broedvogels veel lager zijn en naïeve vogels kunnen opnieuw slachtoffer worden van de griep. Er moet daarom snel studie gedaan worden naar dit virus in deze wilde vogels.

In verschillende kolonies, op Texel en in de Delta, zijn honderden getroffen Grote Sterns verzameld en ingevroren. De viroloog professor Thijs Kuiken stelt zijn zwaar beveiligde virologielab bij Rotterdam ErasmusMC voor het benodigde onderzoek beschikbaar. De leeftijdsverdeling (adhv enkele honderden geringde vogels), geslachtsverhouding en de conditie en pathologie zullen worden onderzocht om na te gaan of het virus bepaalde groepen vogels extra hard heeft getroffen (vergelijk: Corona bij mensen) en wat de ziekte aanricht. De evolutie van het virus zal worden onderzocht, in langer tijdsbestek (is het gemuteerd zodat nu opeens zeevogels gastheer zijn?) en op korte termijn (binnen de infectieperiode in Nederland).

Internationaal zal worden uitgewisseld met buitenlandse onderzoekers, die andere zeevogelsoorten massaal hebben zien sterven. Dit zal gebeuren door deelname aan Seabird Group Conference in Cork, Ierland. In alle gevallen waren de massale uitbraken onder zeevogels in Europa van dit jaar zonder precedent. In Nederland is in verschillende kolonies verschillend gereageerd door beheerders en onderzoekers. Dit geeft de mogelijkheid om na te gaan welke aanpak, variërend van niets doen tot intensief ruimen van alle dode vogels) het meest effectief is geweest.

Publicaties