Safety and Shelf life by Design

Microbiële besmettingen kunnen een grote bedreiging vormen voor de veiligheid, stabiliteit en kwaliteit van voedingsmiddelen en dranken. Experts van Wageningen Food & Biobased Research beschikken over kennis op het gebied van voedselmicrobiologie, chemie, productkwaliteit, en regelgeving waarmee wij helpen de om de houdbaarheid en veiligheid van producten te borgen. We kunnen helpen het aantal dure veiligheids- en houdbaarheidstests te verminderen met een Decision Support System, een tool om de houdbaarheid van producten te bepalen en geautomatiseerde modellen voor gevarenidentificatie.

Zorgen voor de beste voedselkwaliteit en -veiligheid

Microbiële besmettingen zijn een belangrijke oorzaak van voortijdig voedselbederf en kunnen leiden tot klachten van de consument of, nog erger, kunnen ziekte veroorzaken. In de afgelopen decennia heeft besmetting met voedselpathogenen zoals Salmonella, Listeria monocytogenes en E. coli geleidtot dure terugroepacties, veiligheidsincidenten en reputatieschade.

Tegelijkertijd zijn productieprocessen onderhevig aan veranderingen door verandering in de toeleveringsketen, gebruik van mildere en duurzamere processen, of de transitie naar plantaardige productformuleringen. Om de hoogste kwaliteit en veiligheid te borgen, moeten de microbiologische gevaren en de conserveringsstrategieën voortdurend beoordeeld worden.

Data gestuurd beslissingsondersteuningssysteem

Wageningen Food & Biobased Research biedt deskundige ondersteuning om veilige en stabiele producten en processen te ontwerpen. In de loop der jaren hebben we gevarenidentificatieonderzoeken uitgevoerd voor vele voedselproductieketens van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong. Op basis van deze kennis hebben we een Decision Support System (DSS, beslissingsondersteuningssysteem) ontwikkeld voor geautomatiseerde gevarenidentificatie en om te bepalen of een voedingsproductformulering de groei van ziekteverwekkers ondersteunt. Dit data gestuurde DSS kan worden afgestemd op uw specifieke behoeften.

Lopende projecten

In het project Food Safety by Design ontwikkelen we een online platform om voedselproducenten te helpen potentiële gevaren voor de voedselveiligheid in hun producten en productieprocessen te identificeren. Dit platform is gebaseerd op informatie over gevaren die is verzameld uit eerder uitgevoerde onderzoeken naar plantaardige en dierlijke ketens (inclusief onderzoeken naar gevarenidentificatie die zijn uitgevoerd als kennispartner voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Het digitale hulpmiddel bevat ook ingrediënten die zijn afgeleid uit zijstromen van voedselverwerking.

Het PROSPECT-project richt zich op het ontwerpen van wiskundige modellen die de groei van Listeria monocytogenes in plantaardig voedsel voorspellen en zo kunnen helpen bij het ontwerpen van veilige eiwitrijke producten.

Neem contact met ons op

Bent u op zoek naar mogelijkheden om uw veiligheids- of houdbaarheidstesten te versnellen en wilt u met een van onze experts spreken over een op maat gemaakt, geautomatiseerd model voor gevarenidentificatie, neem dan contact met ons op.