Project
Breed4Food
Door de groeiende wereldbevolking en veranderende eetpatronen, is er wereldwijd een grotere vraag naar dierlijk eiwit. Veefokkerij kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van kwalitatief goed dierlijk eiwit om aan deze vraag te kunnen voldoen. In het verleden lag de focus van de fokkerij vooral op productieverhoging. De laatste 10 jaar is de nadruk verschoven naar duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
De resultaten van veefokkerij zijn cumulatief en permanent. Daarom is veefokkerij een efficiƫnte manier om:
- aan de vraag van de consument tegemoet te komen
- de productieketen efficiƫnter te maken
- de ecologische voetafdruk te verkleinen
- het antibioticagebruik te verkleinen
- bij te dragen aan een betere voedselzekerheid
- een betere gezondheid en welzijn van het vee te verkrijgen
Kennisintensiviteit
De veefokkerij zal steeds kennisintensiever worden. De 'genomische revolutie' biedt snel nieuwe kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen fokkerijbedrijven hun toonaangevende rol uitbreiden en kunnen zij zich richten op voedselzekerheid en de nieuwe eigenschappen die nodig zijn voor duurzame dierlijke productieketens. Het doel van dit onderzoek is om nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor verbetering van de dierfokkerij te ontwikkelen, met als resultaat een verhoging van de duurzaamheid, de gezondheid, de efficiency en het welzijn van dieren. Dit wordt gedaan door het effectiever toepassen van genetische informatie om eigenschappen van dieren aanzienlijk beter te kunnen voorspellen. Dat vraagt enerzijds om ontwikkeling van geavanceerde statistische toepassingen en bio-informatica-toepassingen, om de relatie tussen genetica en eigenschappen te ontrafelen. Anderzijds vraagt het om methoden en kennis om eigenschappen zoals gedrag, voedselefficiency en gevoeligheid voor ziekten te kunnen meten. Samenwerking tussen diverse vakgebieden is cruciaal om het doel te realiseren.
Publicaties
-
Genetic parameters across lactation for dry matter intake and milk yield in Holstein cattle
In: Book of Abstracts of the 64th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, Nantes, France 26-30 August 2013 - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086862283 - p. 624-624. -
Introduction genomic selection
-
Quantitative methods in genomics and animal breeding
-
Genotype imputation accuracy in Holstein Friesian cattle in case of whole-genome sequence data
In: Book of Abstracts of the 64th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, Nantes, France 26-30 August 2013 - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086862283 - p. 225-225. -
Economics of using genomic selection at the farm level
In: Book of Abstracts of the 64th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science, 26-30 August 2013, Nantes, France - Wageningen Academic Publishers - ISBN: 9789086862283 - p. 184-184. -
Temporal and spatial variation of CH4 and CO2 concentrations in and around lying cubicles of dairy barns
In: Proceedings of the 5th Greenhouse Gases and Animal Agriculture Conference (GGAA2013), 23-26 June 2013, Dublin, Ireland - Cambridge: Cambridge University Press - p. 378-378. -
How to set up a genetic evaluation for feed intake & methane?
-
Genomic prediction in animals and plants: simulation of data, validation, reporting, and benchmarking
Genetics (2013), Volume: 193, Issue: 2 - ISSN 0016-6731 - p. 347-365. -
Whole-genome regression and prediction methods applied to plant and animal breeding
Genetics (2013), Volume: 193, Issue: 2 - ISSN 0016-6731 - p. 327-345. -
Selection on Feed intake or Feed Efficiency: A Position Paper from gDMI Breeding Goal Discussions
In: Interbull Bulletin nr 47 - p. 15-22.