Project

SustainPalm: duurzamere palmolieproductie in Indonesië

Een gezamenlijk implementatieprogramma van Indonesië en Nederland ter ondersteuning van duurzame palmolieproductie in overeenstemming met de Sustainable Development Goals (SDG's).

Doel

Landbesparende praktijken bevorderen om de productie-efficiëntie, inkomsten en veerkracht van producenten te vergroten, en bijdragen aan de vermindering van broeikasgasemissies en het behoud van biodiversiteit (zie figuur hieronder).

Image showing the abovementioned project goals.

Aanpak

Het programma verloopt via Communities of Practice (COP's) en geografisch gevestigde Living Labs (LL's), waarbij meerdere stakeholders zijn betrokken. Zij zorgen voor de lokale implementatie bij kleine landbouwbedrijven en grotere plantages en fabrieken, en pakken ook belemmeringen voor de implementatie aan. Via de Communities of Practice kunnen de ervaringen van de Living Labs worden uitgewisseld, de lokale dienstverleners worden versterkt, gezamenlijke beoordelingen worden gemaakt en gemeenschappelijke acties worden ondernomen die een bredere opschaling op zowel nationaal als internationaal niveau mogelijk maken.

Het programma is opgedeeld in 3 werkpakketten:

WP1 Efficiëntie van landgebruik verbeteren door integratie van oliepalmen met gewassen en levende have

Dit werkpakket, gecoördineerd door WU-PPS (Maja Slingerland), omvat drie subthema's: opbrengstverhoging (thema 1.1), combinatieteelt van oliepalmen met andere gewassen (thema 1.2) en de integratie van oliepalmen en levende have (thema 1.3). De projectleider van dit werkpakket initieert en neemt deel aan LL’s en COP’s over combinatieteelt, en draagt bij aan de COP over integratie met levende have.

WP2 Circulair en efficiënt gebruik van biomassaresten uit fabrieken en velden verbeteren

Dit werkpakket,geleid door WFBR (Wolter Elbersen), omvat twee subthema's: circulair gebruik van fabrieksresten, waaronder terugwinning van restolie, biogasproductie en circulaire palmolieproductie (thema 2.1), en circulair gebruik van veldresten (thema 2.2). Dit werkpakket wordt uitgevoerd via 3 COP's en door deelname aan Living Labs.

WP3 Duurzaamheid vergroten in koolstof en biodiverse landschappen, inclusief veen

Dit werkpakket, geleid door VHL (Peter van der Meer), omvat twee subthema's: alternatieven voor oliepalm op veen (thema 3.1) en biodiversiteit (thema 3.2). De leider van dit werkpakket initieert en neemt deel aan LL's en één COP over veen.

Resultaat

Het programma biedt voordelen voor zowel de palmolieproducent en -exporteur (Indonesië) als de palmolie-importeur (Nederland) en draagt bij aan de verwezenlijking van diverse Sustainable Development Goals. Daarnaast wordt getoond hoe kan worden voldaan aan de EU-regelgeving inzake ontbossingsvrije grondstoffen en het moratorium voor ontbossing zonder afbreuk te doen aan de inkomsten uit oliepalmen.

Link met de SDG's: