Bananenteelt

Dossier

Bananenteelt

Bananen zijn de voornaamste voedselbron voor meer dan 400 miljoen mensen in de tropen. Banaan is het op drie na meest geconsumeerde voedingsgewas, het meest geconsumeerde niet-graangewas en bovendien is banaan het meest geconsumeerde fruit ter wereld.
De wereldwijde bananenproductie staat echter onder zware druk door schimmels die de bananenplanten aantasten. Er zijn twee grote boosdoeners, de bananenziektes Black Sigatoka en Panama disease.
Gert Kema, senior onderzoeker bij Wageningen Plant Research, doet al jaren onderzoek naar de bananenziektes.

Zo worden de inkomsten van miljoenen mensen bedreigd door de Panama disease. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de bodemschimmel Fusarium, die complete bananenplantages vernietigt en de bodems voor tientallen jaren verontreinigt. Op dit moment zijn er nog geen middelen om Panama disease uit te roeien, terwijl de ziekte de bananenproductie in heel Zuidoost-Aziƫ bedreigt.

Black Sigatoka in banaan
Black Sigatoka in banaan

De schimmel Mycosphaerella fijiensis is de veroorzaker van de gevreesde Black Sigatoka ziekte. Deze ziekte dwingt bananentelers om steeds meer pesticiden te gebruiken. Hierdoor wordt de bladschimmel steeds sneller resistent tegen de pesticiden en daarnaast tasten de pesticiden het milieu aan.

PromoBanana

Mede door de inspanningen van Gert Kema is het project PromoBanana gehonoreerd. De publieke-private samenwerking PromoBanana richt zich op de Filipijnen, waar fundamentele en toegepaste kennis over Panama disease en Black Sigatoka gebruikt wordt voor het inrichten van een professioneel service laboratorium. Dit laboratorium geeft kleine en grote bananenboeren de mogelijkheid ziektes snel op te sporen, verspreiding tegen te gaan en de bemesting te optimaliseren.

Actueel

Nieuws

Publicaties

Projecten

Links