Promotie

Do not fear the supernatural! The relevance of ritual plant use for traditional culture, nature conservation, and human health in western Africa

Promovendus ms. DK (Diana) Quiroz Villarreal
Promotor prof.dr. MSM (Marc) Sosef
Copromotor dr. TR van Andel
Organisatie Wageningen University, Leerstoelgroep Biosystematiek

vr 20 maart 2015 11:00 tot 12:30

Locatie Aula, gebouwnummer 362
Generaal Foulkesweg 1
6703 BG Wageningen

Samenvatting

Afrikaanse natuurgodsdiensten zijn gebaseerd op voorouderverering, magische medicijnen en bovennatuurlijke wezens. Het religieus gebruik van planten in Afrika is echter nauwelijks bestudeerd. De Mexicaanse ethnobotanicus Diana Quiroz documenteerde het rituele gebruik van meer dan 600 plantensoorten in Benin (West Afrika) en Gabon (Centraal Afrika). Ze interviewede aanhangers van het Voodoo en Bwiti geloof, bezocht fetisj markten en vergezelde traditionele genezers naar hun heilige bossen. Haar onderzoek toont aan dat planten een belangrijke rol spelen in traditionele godsdiensten. Rituelen zijn een methode om ecologische, historische en medicinale kennis uit te wisselen. Miljoenen Afrikanen verdienen hun brood aan het verzamelen, verwerken en verkopen van magische planten. Gelovigen reguleren de oogst van zeldzame soorten door middel van specifieke taboes en offerandes; wilde planten probeert men te kweken. De werking van rituele planten wordt vaak afgedaan as “tussen de oren”. Quiroz toont echter aan dat 75% van de magische planten via de mond, op de huid of zelfs in de bloedbaan wordt toegediend, wat wel degelijk effect kan hebben op de gebruikers.

Propositions

1. Advocating a limited pharmacological relevance of African ritual practices and plant use is evidence of the ignorance of the sceptic, rather than a demonstration of “the gullibility of the credulous”. (this thesis)
  2. In studies that address the use of natural resources in the context of religious traditions, it is relevant to acknowledge people’s behaviour in the name of supernatural entities, rather than to define the realm of religion. (this thesis)
  3. Tithes and h-indexes are misleading measures of the patronage of devotees and the productivity of scientists as they place churches and universities closer than their defendants care to admit, and further away from the truth that both religion and science claim to pursue.
  4. A “University of Life Sciences” that rids itself from its arboretum, herbarium and entomological collections is like a person who has her eyeballs extirpated in order to save money on reading glasses.
  5. A solution to the world’s current social, environmental, and economic crisis will not come from educating the uneducated, but from edifying the educated.
  6. Just as plants, humans will not survive without their roots.
  7. Together, a peaceful mind and a humble heart are a workshop of creativity.